Druženje dopisnika SRNE

23.11.2013.

Novinari SRNE u Andrićgradu

Održan seminar: Mediji u 21. vijeku i Srna

ANDRIĆGRAD – U Andrićgradu je danas održan seminar novinara-dopisnika SRNE u organizaciji sindikata ove srpske novinske agencije.

Prezentaciju projekta „Mediji u 21. vijeku i Srna“ održala je Dunja Pašalić, predstavljajući ulogu i moć medija u kreiranju stvarnosti.

Pojašnjavajući da je na sceni Meklaunovo globalno selo, gdje vijest sa jednog kraja svijeta, zahvaljujući modernim tehnologijama, za čas pređe na drugi kraj svijeta, stvara haos zbog prevelikog broja informacija.

„Srce stvarnosti“, kako je nazvala medije, ima tahikardiju a ritam ubrzavaju mnogobrojni portali i društvene mreže, blogovi, privatni, javni mediji, štampa, tv, radio i novinske agencije.

– „Danas svako može da piše o svemu i da ima svoj lični medij. Cilj ovog seminara je da zajedno prodiskutujemo savremeno novinarstvo u svijetu, ali i kod nas, jer novinari nose teret svega što nam se u državi dešava“, kazala je Pašalićeva u obraćanju novinarima.

Novinari SRNE u Andrićgradu

Konstatovano je da je Srna okosnica medijskog sistema RS i kao takva treba da unaprijedi svoj servis, kako bi građani i njeni korisnici dobili što cjelovitiju i pravovremenu informaciju, poštujući osnovne standarde agencijskog novinarstva.

– „Vijesti moraju biti vrlo jasne i precizne a to su u prvom redu činjenice i samo činjenice a komentari su suvišni. Budućnost Srne je u provjerenim informacijama sa kredibilnim izvorom, dakle, pouzdana informacija koja je tačna, objektivna, nepristrasna i cjelovita. Samo tako uređena informacija može biti garant opstanka na tržištu“, istakla je Pašalićeva.

Na prezentaciji je bilo riječi o pravoj poplavi neprovjerenih informacija, koje se nude putem raznih portala i ostalih medija koji pružaju šaroliku ponudu vijesti, koje se često puta fabrikuju od javne politike do estrade.

Učesnici seminara bili su i višegradski novinari-dopisnici brojnih medija širom BiH i Srbije. Ovo je drugi put da SRNA organizuje seminar za novinare u Višegradu od svog osnivanja 1992. godine.

Prvi seminar dopisnici SRNE su organizovali 1997. godine u hotelu „Vilina Vlas“ u Višegradskoj Banji.