Iz aktivnosti Srpskog sokolskog društva „Soko“ iz Dobruna kod Višegrada

04. novembra 2013. 058.ba

Skupština Sokola

2014 – U ZNAKU SOKOLOVIH JUBILEJA

VIŠEGRAD – Naredne, 2014. godine navršava se 15 godina od obnove rada i 10 godina od zvanične registracije Srpskog sokolskog društva „Soko“ iz Dobruna kod Višegrada.

Kako je zaključeno na redovnoj Skupštini ovog društva sve aktivnosti po Sokolovim sekcijama, u toku naredne godine, biće u znaku ova dva jubileja.

Prvo gimnastičko društvo „Srpski soko” u Višegradu je osnovano 1908. godine, koje nakon Prvog svjetskog rata, kao najmasovnija organizacija, prerasta u Omladinsko gimnastičko društvo „Soko”, a od 1929. godine djeluje kao Jugoslovenski „Soko”, u sklopu Užičke sokolske župe.

Nakon višedecenijskog gašenja, na podsticaj mitropolita dabrobosanskog Nikolaja, u manastiru Dobrun kod Višegrada krajem 1998. godine Soko je obnovio aktivnosti, a zvanično je registrovan kao Udruženje građana 2004. godine.

Preko 200 članova u sedam sekcija

Danas Srpsko sokolsko društvo „Soko” u okviru sportske, izdavačke, dramske, recitatorske, građevinske, humanitarne i sekcije kućne radinosti okuplja preko 200 članova.

Sportska sekcija Bambi-Soko će u 2014. godini planski raditi sa selekcijama mladih fudbalera, učestvovati na turnirima, sarađivati sa fudbalerima iz Kosovske Mitrovice, koordinirati organizaciju Sokolovih turnira u Dobrunskoj Rijeci i Vardištu, te aktivno učestvovati u pripremi i realizaciji Malih sokolskih igara u Dobrunu.

Soko će u narednoj godini raditi na poboljšanju uslova za bavljenje sportom i u seoskim sredinama.

Izdavačka sekcija će, kako je najavljeno, pored planske pripreme i štampanja dva dvobroja časopisa za duhovnu i kulturnu prosvjetu „Soko“ raditi na izdavanju knjiga, zajedno sa Izdavačkom kućom „Dabar“ Mitropolije dabrobosanske, te realizovati tradicionalni Konkurs za kratku Vaskršnju priču i Konkurs za sufinansiranje knjiga mladih pjesnika.

Po tradiciji, u manastiru Dobrun organizovaće se Vaskršnja akademija, a u manastiru Dobrunska Rijeka Vaskršnja tucijada.

Revitalizacija Spomen obilježja u Vardištu

Članovi Građevinske sekcije aktivno će se uključiti u revitalizaciju Spomen obilježja i kapele u Vardištu, podignutih u znak sjećanja na poginule srpske vojnike u Prvom svjetskom ratu, te u radove koji se budu obavljljli u manastirima i crkvama.

Dramska Sokolova sekcija, koja okuplja osnovce iz područne škole u Dobrunu, u nerednoj godini će aktivno raditi na pripremi i realizaciji prikladnih pozorišnih komada u manastirima Dobrun i Dobrunska Rijeka, te područnoj školi u Dobrunu i matičnoj školi „Vuk Karadžić“ u Višegradu, a članice sekcije kućne radinosti aktivno će raditi na očuvanju tradicionalnih tkanih, vezenih i pletenih radova iz višegradskog i romanijskog kraja, a uz sredstva iz Sokolovog granta radiće tkane i vezene suvenire za Soko i opštinu Višegrad.

Aktivnosti Srpskog sokolskog društva „Soko“ finansijski i organizaciono pomažu Mitropolija dabrobosanska, opština Višegrad, kao i zavisno preduzeće „Hidroelektrane na Drini“ Višegrad.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Slavko Heleta

Slavko Heleta, novinar iz Višegrada,

Njegove priloge i emisije možete slušati u programu Radio Višegrada, a tekstove čitati na višegradskim internet portalima, te zvaničnom sajtu opštine Novo Goražde.
Član Redakcije časopisa "Dabar", Mitropolije dabrobosanske i glavni i odgovorni urednik časopisa za duhovnu i kulturnu prosvjetu "Soko", Dobrun.
Njegovu poeziju možete čitati na ličnom internet blogu slavkoheleta.blogspot.com.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Slavko Heleta

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,