Njegoš od danas u Andrićgradu – centralna proslava 29. novembra

SRNA - 25. novembra 2013. 058.ba

Matija Bećković i Emir Kusturica

ANDRIĆGRAD – Direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica rekao je u Beogradu da će u toku dana u Andrićgrad stići spomenik Petru Drugom Petroviću Njegošu, koji će biti otkriven u petak, 29. novembra, na svečanoj proslavi 200. godina od rođenja velikog srpskog vladike i pjesnika.

„Najmlađi od svih starih gradova u Evropi – Andrićgrad danas će ugostiti velikog Petra Drugog Petrovića Njegoša i čuvati leđa Ivi Andriću, koji je u njemu vidio svog duhovnog oca“, naglasio je Kusturica.

On je naveo da na spomeniku, čiji je autor proslavljeni srpski kipar Sreten Stojanović, piše posveta „tragični junak kosovske misli“, te da tih nekoliko riječi upravo oslikava veličinu pjesnika i sudbinu njegovog djela.

„Nesreća koja je zadesila Njegoša nakon njegove smrti i činjenica da je sedam puta mrtav premještan, govori o tome koliko je on, kao i svi mi, koji pokušavamo da utičemo na bližu i dalju okolinu i koji pokušavamo da je korigujemo, stradao. Sa druge strane, kad pogledate šta je on napisao, to graniči sa nemogućim i svetim“, istakao je Kusturica.

Predsjednik Upravnog odbora Andrićevog instituta Matija Bećković podsjetio je da je prvi spomenik u slavu Njegoša podigao veliki Jovan Dučić prije 50 godina u Trebinju i da je tada vladika Petar Drugi Petrović Njegoš proglašen počasnim građaninom ovog hercegovačkog grada.

Spomenik Petru Petroviću Njegošu

Bećković je naglasio da će Višegrad, onog momenta kada se kao bronzani kip ustoliči u Andrićgradu, postati „više od grada“.

„Njegoš zauvek dolazi kod Andrića. Andrić dobija svoga oca, a Andrićgrad postaje jedan Panteon u kojem će se okupiti svi najveći duhovi, tako da će i sam Andrićgrad postati više od grada. Ne zna se da li više na nebu ili na zemlji“, istakao je Bećković.

On je dodao da istovjetni spomenici Njegošu postoje u Beogradu i Podgorici, čime će, kako je rekao biti ustanovljeno „trojstvo“, kome je Njegoš podredio sav svoj život.

Bećković je istakao da u vrijeme kada se umjetnost marginalizuje, a umjetnici lišavaju značaja, Kusturica na to ne pristaje već podiže gradove, koji možda ne postoje nigdje na svijetu.

„To samo govori koliko je naš narod vezao svoju sudbinu za stvaralaštvo i večnost“, ocijenio je Bećković.

Centralna proslava rođenja Petra Petrovića Njegoša u Andrićgradu biće u znaku broja 200. Na centralnom trgu u Andrićgradu, koji će od petka, 29. novembra, nositi Njegoševo ime, Glamočko kolo odigraće 200 folklorista.

Platno, sa kojim će biti prekriven spomenik, u nebo će podići 200 bijelih golubova uz muziku violiniste Nikola Paganinija, koju će izvesti srpski violinista Nemanja Radulović sa svojim kvintetom iz Pariza.

Na svečanosti će biti promovisana i sabrana djela književnika Matije Bećkovića i reprint svih sedam Njegoševih knjiga u izdanju „Matice Srpske“.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , , , ,