Obnoviti infrastrukturu oko pruge Vardište-Višegrad

28.11.2013.

Direktor Željeznice u Višegradu

VIŠEGRAD – Generalni direktor preduzeća “Željeznice Republike Srpske” Dragan Savanović izjavio je danas da je potrebno izgraditi, renovirati i staviti u funkciju sve infrastrukturne objekte oko obnovljene pruge uskog kolosjeka od Vardišta do Višegrada.

“Pokazalo se da za vožnju popularnim `ćirom`, koji vuče lokomotiva parnjača ili dizelka, od Kremana preko Šarganske osmice i Mokre Gore do Višegrada, vlada sve veći interes turista i ljubitelja uskih pruga i da je ovom turističkom potencijalu potrebno posvetiti više pažnje”, istakao je Savanović.

Na sastanku Savanovića sa načelnikom opštine Višegrad Slavišom Miškovićem dogovoreno je da koordinaciono tijelo, sastavljeno od predstavnika “Željeznica Republike Srpske” i opštine, napravi plan predstojećih aktivnosti u vezi sa saobraćajem na prugi uskog kolosjeka.

Savanović je naveo da je pored pruge potrebno postaviti još saobraćajnu signalizaciju, posebno na pružnim prelazima, kao i obnoviti željezničku stanicu u Vardištu i staviti u funkciju renoviranu i rekonstruisanu stanicu u Dobrunu.

Opština Višegrad uskoro će organizovati sastananak sa predstavnicima “Željeznica Republike Srpske” i “Željeznica Srbije” kako bi se zajednički razmotrili budući projekti. Preduzeće “Željeznice Republike Srpske” ugovorom su iznajmile prugu od Vardišta do Višegrada “Željeznicama Srbije”.

Načelnik opštine Višegrad Slaviša Mišković naveo je da se Ambasada Austrije u BiH interesovala za obnovu zgrade stare željezničke stanice u Višegradu, izgrađene 1905. godine, te da je potrebno istrajati na ovom projektu.

“Pruga koja prolazi živopisnim kanjonom Kamišine i Rzava od velikog je interesa za opštinu i njenu turističku privredu, ali nedostatak infrastrukturnih objekata umanjuje njenu finansijsku eksploataciju i dobit koja se može ostvariti od putnika u vozovima”, zaključio je Mišković.

Obnovljena uskotračna pruga Vardište–Višegrad otvorena je za turističke vožnje 28. avgusta 2010. godine.