Okončana izrada živopisa iznad i oko ulaza u manastirski hram

01.11.2013.

Zivopis manastira Dobrun

VIŠEGRAD – U manastiru Uspenja presvete Bogorodice u Dobrunu kod Višegrada okončani su radovi na izradi živopisa iznad i oko ulaza u manastirski hram – potvrđeno je Srni iz Informativne službe Mitropolije dabrobosanske.

Kompoziciju fresaka na spoljnjem zidu crkve uradili su ikonopisci iz Sankt Peterburga Irina Drjomina i Olga Fedotova, u okviru svoga učešća na 20. Međunarodnom likovnom saborovanju u Višegradu.

Iznad ulaza u hram urađena je kompozicija Uspenja Presvete Bogorodice, dok su sa lijeve i desne strane živopisani Sveti arhangeli Mihailo i Gavrilo.

Freske su urađene po uzoru na postojeći sačuvani živopis u priprati hrama, a po stilu i načinu rada Svetog Teofana Kritskog.

Pripreme za izradu živopisa otpočele su sredinom avgusta blagoslovom NJegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Nikolaja, koji je i sam često obilazio mjesto radova i pratio izradu ovog djela.

Samom početku radova prethodile su temeljne pripreme, izrade skica, pripreme zida, nabavke boja i ostalog materijala.

Za izradu freske, po dogovoru sa ikonopiscima, nabavljene su specijalne silikatne boje i prateći materijali njemačkog proizvođača “Keimfarben”.

Planirano je da u narednoj godini bude nastavljeno živopisanje, a u dogovoru sa živopiscima na spoljnim zidovima manastirske crkve u Dobrunu naći će se likovi Svetog Nikolaja Mirlikijskog, Svetog velikomučenika Georgija, te srpskih svetitelja koji dolaze na poklonjenje Uspenju Majke Božije.