Počela gradnja male hidroelektrane na Govzi

02.11.2013.

Početak gradnje hidroelektrane na Govzi

FOČA – U Miljevini je u petak ozvaničen početak gradnje male hidroelektrane na Govzi. Investitor je preduzeće „Eling“ iz Teslića, koje će za ovu centralu uložiti 15 miliona maraka. Predviđeno je da ova mala hidroelektrana proizvodi 15 gigavat časova električne energije na godišnjem nivou, a strujom će moći napajati oko 2000 domaćinstava.

Načelnik opštine Foča, Radisav Mašić je rekao da je za opštinu ovo veoma važan investicioni poduhvat.

– „Ovim počinjemo jedan investicioni ciklus, kada je riječ o malim hidrocentralama na našem području. Investicija je utoliko značajnija jer će angažovati lokalnu radnu snagu, što će budžet opštine biti bogatiji za koncesionu naknadu i što ćemo na ovaj način stvoriti mogućnost da lokalno stanovništvo ovdje ostane i radi“ – rekao je Mašić.

On je dodao da se na proljeće očekuje početak gradnje i na drugim hidroelektranama.

Početak gradnje hidroelektrane na Govzi

Direktor „Elinga“, Dragoljub Malić kaže da će se ovih dana ući u pripreme na izgradnji pristupnih puteva.

– „Kapacitet će biti 4,8 megavata. Ovo je jedna od elektrana na Govzi, a biće ih još 3 ili 4, što je dovoljno za cijelu Foču“ – rekao je Malić.

Mještani sa nestrpljenjem očekuju početak radova jer to za njih znači zaposlenje i oporavak zamrlog miljevinskog kraja.

– „Ovo bi nam i više značilo da je počelo prije četiri godine kada se govorilo o tome“ – kaže Radomir Andrić.

Branislav Milutinović iz Miljevine kaže da se o početku gradnje govori već osam godina i da se sa nestrpljenjem očekuje početak.

– „Nadamo se da će se zaposliti lokalno stanovništvo, radiće kafane i trgovine, a očekujemo da će i druge male hidroelektrane početi da se grade“ – kaže Milutinović.

Pored centrale biće izgrađeno i ribogojilište, koje će biti locirano na izlazi iz Miljevine, uz magistralni put prema Sarajevu.

Opština Foča - Nataša Miletić