Podrška razvoju vaskularne hirurgije

13.11.2013.

Veksim uguvor

FOČA – U Banjaluci su danas potpisani ugovori o primopredaji donacija medicinske opreme vaskularnim hirurgijama banjalučkog Kliničkog centra i Univerzitetske bolnice u Foči, za šta je Vlada Češke izdvojila 104.000 evra.

Ugovore su potpisali predstavnici češke kompanije “Veksim”, Kliničkog centra Banjaluka i Univerzitetske bolnice iz Foče. Banjalučki Klinički centar dobio je opremu u vrijednosti od 65.102 evra, a donacija za fočansku bolnicu vrijedna je 39.592 evra.

Donacije su dio aktivnosti iz projekta “Podrška izgradnji kapaciteta i tehnička pomoć za vaskularnu hirurgiju u BiH”, a finansijska sredstva za nabavku medicinske opreme obezbijedila je Vlada Češke.

Ambasador Češke u BiH Tomaš Sunjog rekao da su Vlada Češke i Češka razvojna agencija u realizaciju projekta u prošloj i ovoj godini uložile 480.000 evra, a sredstva su bila namijenjena za kliničke centre u Sarajevu i Banjaluci, te za Univerzitetsku bolnicu u Foči.

“Ove godine uloženo je 270.000 evra, od čega su 105.000 evra dobili Klinički centar u Banjaluci i Univerzitetska bolnica u Foči”, rekao je Sunjog i dodao da Češka svake godine ulaže, u različite projekte u BiH, oko 2,5 miliona evra.

On je potvrdio da će saradnja u oblasti vaskularne hirurgije biti nastavljena i narednih godinama.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić zahvalio je Vladi Češke za pomoć u razvoju zdravstvenog sistema Srpske.

On je istakao da će saradnja biti nastavljena i u ostalim oblastima medicine, te dodao da je razmjena iskustava i znanja jedan od prioriteta cjelokupnog projekta.

U ime uprave Kliničkog centra Banjaluka za donaciju je zahvalio pomoćnik generalnog direktora za medicinske poslove Boris Goronja, koji je istakao da je češka Vlada, osim medicinske opreme, omogućila i edukaciju šest vaskularnih hirurga i jedne medicinske sestre u Češkoj.

Direktor češke kompanije “Veksim” Vernes Ćošabić izrazio je zadovoljstvo učešćem u ovom projektu, ističući da ovakvi projekti doprinose razvoju vaskularne hirurgije.

Načelnik Klinike za vaskularnu hirurgiju Kliničkog centra Banjaluka Novak Vasić rekao je da je ovoj klinici doniran moderni portabilni ultrazvuk za vaskularnu hirurgiju i osnovni set instrumenata.

On je istakao da će time dijagnostika i liječenje vaskularnih bolesnika biti olakšano i ubrzano.

Vasić je zahvalio osoblju Univerzitetske bolnice “Homovka” i Univerzitetske bolnice “Sveta Ana” u Brnu, gdje su vaskularni hirurzi stekli nova znanja i iskustva.

Direktor Univerzitetske bolnice u Foči Veljko Marić rekao je da će ova oprema doprinijeti da se operativni zahvati obavljaju brže i kvalitetnije.