Poziv građanima da predaju ilegalno naoružanje

01.11.2013.

Policija Foča bezbjednost

FOČA – Načelnik Stanice javne bezbjednosti /SJB/ Foča Velimir Kostović i šef Odsjeka civilne zaštite Čedo Zelović pozvali su danas građane da predaju ilegalno naoružanje.

Kostović je pozvao građane da nastave predaju ilegalnog oružja koje može ugroziti njihovu bezbjednost, te naglasio da za to neće snositi nikakvu krivičnu niti prekršajnu odgovornost, saopšteno je iz Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo.

Kostović je istakao da je SJB Foča naišao na veliki odziv građana u kampanji “Biraj život bez oružja”, koju od 1. septembra ove do kraja 2014. godine organizuje MUP Republike Srpske, uz podršku UNDP-a, Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, britanske Ambasade u BiH, OEBS-a i EUFOR-a.

Zelović je rekao da bi svi morali biti svjesni opasnosti koje može donijeti nelegalno držanje oružja i minsko-eksplozivnih sredstava, te da je upravo zbog toga neophodno da što veći broj građana preda ilegalno naoružanje, ukoliko ga posjeduju u svojim domovima.

Na nedavno održanom Forumu za bezbjednost građana opštine Foča, na kome je jedna od glavnih tema bila realizacija kampanje, predstavnici gradske vlasti u potpunosti su podržali aktivnosti MUP-a o dobrovoljnoj predaji ilegalnog naoružanja da bi se obezbijedilo sigurnije okruženje i izbjegle neželjene posljedice.

Policijski službenici danas su na gradskom trgu u Foči organizovali info-štand i građanima dijeliti promotivni letak “Budi na pravoj strani – biraj život bez oružja-pozovi 122”.

Na području CJB Istočno Sarajevo do sada je dobrovoljno predato 18 dugih cijevi, dvije kratke cijevi, 85 minsko-eksplozivnih sredstva, 8655 komada municije, a podneseno je i 11 zahtjeva za legalizaciju oružja.