Predstvaljen savremen način odlaganja otpada za Foču i regiju

Opština Foča - Nataša Miletić - 01. novembra 2013. 058.ba

Javna rasprava o otpadu u Foči

FOČA – Odlaganje otpada veliki je problem opština gornje-drinske regije. Na Javnoj raspravi „Trajno rješavanje otpada opštine Foča i regije uz primjenu savremene tehnologije“ predstavljena je nova mogućnost odlaganja i iskorištavanja otpada u ekonomske svrhe.

Firma O2E Tehnolodži bavi se upravljanjem otpadom na potpuno savremen pristup bez emisija štetnih gasova i materija po okolinu. Oni su danas predstavnicima opština Foča, Novo Goražde, Čajniče i Kalinovik, predstavili projekat izgradnje fabrike koja bi riješila problem otpada na području ovih opština.

Javna rasprava o otpadu u Foči

Novčana sredstva za implementaciju jedne ovakve fabrike mogu se dobiti od Evropske unije, te od kredita koji su namjenjeni rješavanju te problematike i vrlo su povoljni. Cijena izgradnje fabrike, ako se uzme u obzir 60.000 tona generisanog otpada godišnje koje opštine odlažu, koštala bi oko 45 miliona eura, s tim da bi njena neto zarada na godišnjem nivou prelazila 70 odsto uloženih sredstava, istakao je Ljubiša Slavković, stučni saradnik O2E Tehnolodži.

– „Lokalne uprave trebaju predati projekat resornom ministarstvu kako bi se sa njim moglo aplicirati i da bi se krenulo u realizaciju a finansijsko-konsultantska kuća preuzima sve ostale obaveze oko finansiranja projekta. Ova fabrika objedinjuje niz savremenih tehnologija gdje se otpad svodi na nulu i nakon obrade ovim postupkom više nema deponija. Fabrika bi radila u pet pogona od otpremanja otpada sa svremenim vozilima u reciklažni centar gdje ide maksimalna reciklaža sekundarnih sirovina koja bi kroz preradu u budžet donosila novčana sredstva“ – rekao je Ljubiša.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: