Rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže

20.11.2013.

Opština Rogatica

ROGATICA – Načelnik opštine Rogatica Tomislav Puhalac rekao je danas da će u narednoj godini u rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže na području ove opštine biti investirano šest miliona KM.

Puhalac je na sastanku sa oko 50 privrednika, direktora državnih i vlasnika privatnih preduzeća sa područja Rogatice, rekao da bi za rekonstrukciju vodovodne mreže Evropska investiciona banka obezbijedila 50 odsto sredstava ili oko tri miliona KM.

Prema njegovim riječima, oko 35 odsto sredstava obezbijedilo bi Ministarstvo finansija Republike Srpske posredstvom granta a 15 odsto bila bi opštinska budžetska sredstva.

Puhalac je napomenuo da je početkom godine urađen sažet presjek privrednih i poljoprivrednih potencijala ove opštine, a materijal će biti dostavljan svim potencijalnim investitorima sa područja regije, predstavnicima stranih ambasada i na druge adrese.

Na sastanku je predloženo formiranje savjeta za privredu koji bi činili vodeći rogatički privrednici kako bi periodično analizirali stanje u privredi i predlagali mjere, a o realizaciji te ideje odlučiće privrednici.

Direktor Javnog preduzeća “Vodovod i kanalizacija” Aleksandar Bojović istakao je na sastanku da su na vodovodnoj mreži između 70 i 90 odsto gubici zbog dotrajalosti cjevovoda sa izvorišta Seljani i Ziličina kojima preduzeće gazduje.

On je napomenuo da ova dva izvorišta vodom snabdijevaju oko 1.900 domaćinstava i pravnih subjekata, a trenutno je kapacitet izvorišta Seljani smanjen na devet litara vode u sekundi zbog loše hidrološke situacije.

Vlasnik DOO “Agros” Ozren Planojević zatražio je bolju saradnju sa lokalnom zajednicom u realizaciji projekta navodnjavanja iz rijeke Rakitnice poljoprivrednog zemljišta koje je dobio na koncesiju na osam godina.

Sastanku je prisustvovao i načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Darko Novaković.