Sa savjetovanja za proizvođače krompir

Opština Rogatica - Zoran Janković - 29. новембра 2013. 058.ba

Vаđenjа krompirа

ROGATICA – Proizvodnja krompira važan je resur boričkog platoa i opštine Rogatica. Sa ciljem da se edukuju proizvođači i spriječi unošenje i širenje štetočina i bolesti, u sali Skupštine opštine Rogatica održano je, 27.11.2013. godine, predavanje na temu „Krompirove cistolike nematode (Globodera)“. Edukaciju je organizovalo Odjeljenje za privredu i društvene djelatnosti opštine Rogatica u saradnji sa Savjetodavnom službom pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Prema riječima predavača, magistra Branimira Nježića sa Poljoprivrednog fakulteta iz Banjaluke, nematode su najbrojnija grupa višećelijskih životinja na zemlji. Toliko su brojne da su 4 od 5 individua upravo – nematode. Njima pripada i javnosti dobro poznata parazitska vrsta „Trichinela spiralis“ koja dio svog životnog ciklusa provodi u svinji, a može da pređe i na čovjeka koji konzumira zaraženo svinjsko meso.

Krompirove nematode karakteriše izrazito specijalizovan parazitski način ishrane. Osnovna biljka-domaćin je krompir, ali mogu da se razviju i na paradajzu, patlidžanu, te korovskim biljkama roda – solanum. Jednom kad se pojave u zemljištu gotovo ih je nemoguće iskorijeniti. Jedini način koji daje dobre rezultate u kontroli krompirovih nematoda jeste integralni pristup koji podrazumijeva korištenje svih dostupnih mjera u zavisnosti od uslova proizvodnje. Krompirove nematode nisu prirodno prisutne na našem području, ali se mogu pojaviti zahvaljujući čovjekovim aktivnostima. Zaraženi sadni materijal je najvažniji način širenja ovih nematoda na nezaražena područja, pojasnio je magistar Nježić na predavanju u Rogatici.

Iako su potencijalno zainteresovani za ovo predavanje obavještavani putem oglasne table, internet-medija i Radija „303“, pa čak i lično pozivani telefonom, od stotinjak proizvođača krompira na predavanju se pojavilo svega njih dvadesetak.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: