Saradnja Foče i Goražda

08.11.2013.

Načelnici Foče i Goražda

FOČA – Načelnik opštine Goražde Muhamed Ramović posjetio je Foču i razgovarao sa načelnikom opštine Radisavom Mašićem. Na sastanku načelnika ove dvije opštine bilo je riječi o saradnji u oblasti privrede, turizma i obrazovanja.

Opština Goražde prihvatila je da učestvuje u nekom od projekata Prekogranične saradnje Foče i Plužina, sa kojim će se aplicirati prema IPA fondovima, istakao je Ramović.

– „Pored toga naša saradnja će se nastaviti, a tu je posebno interesantna saradnja oko rijeke Drine, od hidroelektrana koje se planiraju, da imamo zajednički stav po tom pitanju, pa do turizma. Nas raduje činjenica da oko sto radnika radi u pogonima u Goraždu i mi smo danas dogovorili da sledeće sedmice zajedno posjetimo firmu „Prevent“ i da vidimo koje su mogućnosti izmješatanja jednog pogona te firme u Foču“ – nagovjestio je Ramović.

Načelnik opštine Foča, Radisav Mašić, istakao je da ove dvije opštine mogu razmijeniti pozitivna iskustva.

– „Goražde je nama zanimljivo jer je već otišlo nekoliko koraka ispred Foče u pogledu razvoja industrije i zapošljavanja novih radnika, i u tom smislu mi mislimo da saradnju na tom planu možemo intezivirati. Foča je, za razliku od Goražda, otišla korak dalje kada je riječ o zdravstvu i o visokom obrazovanju. Medicinski fakultet je najbliža visokoškolska ustanova za studente iz Goražda i vidimo razlog da Foča i Goražde u tom pogledu budu bliski. Naše zajedništvo može biti i u oblasti turizma, prekogranične saradnje, korištenjem zajedničkih fondova za razvoj i u tom pogledu mi imamo zajedničke programe i razvijaćemo ih u budućnosti“ – zaključio je Mašić i dodao da se prekogranični program koji se realizuje sa opštinom Plužine može proširiti i na opštine Goražde i Ustikolina, jer je to program koji obuhvata zajednički tok rijeke Drine.

Nakon sastanka u opštini, Ramović i Mašić posjetili su povratničke porodice u Foči, Univerzitetsku bolnicu čije usluge koriste i građani Bosansko-podrinjskog kantona, te Medicinski fakultet u Foči na kojem se školuje dvadesetak studenata iz Goražda.