Spomenik Njegošu – 29. novembra u gradu od kamena

SRNA - 14. novembra 2013. 058.ba

Petar Petrović Njegoš

ANDRIĆGRAD – Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica rekao je da će 29. novembra u Andrićgradu biti postavljen i otkriven spomenik Petru Drugom Petroviću Njegošu, jednom od najvećih srpskih pjesnika i crnogorskom vladaru, čija se 200-ta godišnjica rođenja ove godine obilježava širom Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.

Kusturica je naglasio da će bronzani spomenik, rad akademskog vajara Sretena Stojanovića koji je identičan Njegoševim spomenicima u Beogradu i Podgorici, otkriti Matija Bećković, najveći živi srpski pjesnik, kome je 29. novembra rođendan.

Kusturica je za „Pres Republike Srpske“ rekao da će to biti veliki dan za Andrićgrad, Višegrad i cijelu Republiku Srpsku, dan kada će vladika Njegoš zasjesti na trgu koji nosi njegovo ime i dočekivati one koji idu prema crkvi posvećenoj Svetom velikomučeniku Lazaru i svim srpskim mučenicima, crkvi koju simbolično zovu i višegradski Dečani.

„Postavkom tog spomenika mi ćemo uokviriti i drugi veliki trg u Andrićgradu i ispuniti veliki san da naše velikane s nebesa vratimo na zemlju. I da, kada budemo stajali kraj njih, ne znamo jesmo li na nebu ili na zemlji“, naglasio je Kusturica.

Prema njegovim riječima, Njegošev spomenik simbolično će povezati Višegrad i Andrićgrad sa Beogradom i Podgoricom, ali i predstavljati trajan dokaz o postojanju duhovne vertikale između Andrića i Njegoša.

„Pored već postojećeg trga i Andrićevog spomenika, novi trg sa spomenikom Njegošu biće i odraz našeg nastojanja da se Srbi i svi drugi narodi iz regiona uče da žive na trgovima. Istovremeno, postavljanjem Njegoševog spomenika i završetkom tog trga, kojeg uokviruju crkva, hotel, zgrada ‘Hidroelektrana na Drini’ i nikad useljena zgrada opštine, početna ideja Andrićgrada dobija svoj krunski završetak“, kaže Kusturica.

On je izrazio uvjerenje da povratak velikanima, poput Njegoša i Andrića, neće zasmetati onima koji su skloni da zaboravljaju i, kako kaže, balkanskom okruženju, u kome uvijek postoji valjan razlog da se neko mrzi.

„Povratak Njegošu i Andriću predstavlja vraćanje našeg duga prema toj dvojici velikana. Njegoševe kosti više su puta premještane, a Andrić danas u rodnom Travniku ne može da dobije ulicu sa njegovim imenom, jer je, kako kažu, podržavao četnički pokret“, dodao je Kusturica.

Idejni tvorac grada od kamena ističe da je posebno značajna činjenica to što će Njegošev spomenik u Andrićgradu otkriti Matija Bećković, pjesnik koga, po veličini umjetničkog djela, mnogi smatraju Njegoševim nasljednikom.

„Razlika između Njegoša i Matije je u tome što je Njegoš, nažalost, kratko živio, dok Matija, hvala bogu, živi duže i imao je vremena da razvije Njegoša u sebi“, zaključio je Kusturica.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , , ,