Berićetna godina porodice Džida sa Borika

Sreten Mitrović - 31. децембра 2013. 058.ba

Dragomir Džida

ROGATICA – Da se kojim slučajem, a šteta je što se to ne radi, krajem godine u opštini Rogatica bira najuspješnije poljoprivredno gazdinstvo među njima bi se u samom vrhu sigurno našlo gazdinstvo Dragomira Džide sa Borika.

U ovom gazdinstvu, uz Dragomira, kao glave porodice, još su supruga Stanka, njihovi sinovi Duško i Željko i njihove supruge, i petoro djece, Dragomirovih i Stankinih unučadi, ili rečeno brojkom, 11 članova iz tri generacije.

– Moja porodica se bavi isključivo poljoprivredom. Istina, svaštarimo, ali jedino se na taj način može nešto postići i opstati na selu, priča Dragomir.

Ratarstvo je ipak osnova zanimanja porodice Džida. Ove godine, što na vlastitom imanju, što u zakupu u Rogatičkom polju i na platou Borika, sijali su 30 dunuma pšenice, 25 dunuma ječma, 130 zobi i 230 dunuma krompira za jelo. Nisu zanemarljive ni površine pod povrćem, u kome su dominirali crni i bijeli luk, mrkva, cvekla, pasulj i ostalo povrće potrebno domaćinstvu, ali i za tržište po čemu je ova porodice sve poznatija.

Uz ratarsku proizvodnju, Džide paralelno bave se i stočarstvom i proizvodnjom mlijeka i mliječnih proizvoda. To je pokazala i ovogodišnja 49. regionalna izložba u Rogatici na kojoj je ova porodica sa šest osvojenih nagrada bila ubjedljivo najuspješnija. Novčano mjereći, odnijeli su kući 1500 maraka ili skoro 20 posto od ukupnog fonda nagrada koje su podijeljene na izložbi.

Porodica Džida

Odnijeli su Dragomir i njegovi prvu nagradu za uzgoj muznih krava, priplodnih ovaca i proizvodnju konzumnog, odnosno krompira za jelo. Drugu nagradu ponio je za uzgoj steonih junica, a njegova supruga Stanka ponijela je prvu nagradu za kajmak-skorup ekstra klase i najljepše uređen štand domaće radinosti.

Džide su odnijele i tri vreće stočne hrane, kojim ih je nagradila fabrika „GEBI“ iz Čantavira u Srbiji kao priznanje za uzgoj muznih krava.

– Izložba, novi trap i ambar do vrha puni krompirom i strnim žitima, pun kotar i tor, sušare i ostave, novi traktor „Masa-Ferguson“ sa pet plugova koji je kupljen ove godine i plaćen 20.000 evra, kruna su danonoćnog rada koga je tokom ljeta ostvarila moja porodica. Ja sam samo usmjeravao, a posao je bio na mojim sinovima Duškom i Željkom, snahama, supruzi. Iako su još djeca udio imaju i moji unuci i unuke. Ako ništa drugo, oni su zamijenili odrasle kad je trebalo vratiti stoku i obaviti druge poslove koji ne traže veliki napor, kazuje Dragomir.

Sve u svemu, porodično gazdinstvo Džida primjer je da se na selu i od poljoprivrede može solidno živjeti. Ali, zato, po mišljenju glave ove porodice Dragomira, treba rano ustati i kasno leći. Uz to treba puno sloge, volje i razumjevanja od najmlađeg do najstarijeg člana porodice.

– Još da je kako prodati viškove, onda bi mi bili „na konju“. Ovako sve je neizvjesno, a troškovi su učinjeni, reče na kraju Dragomir Džida.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: , ,