Iz aktivnosti SPKD „Prosvjeta“ Višegrad u 2013. godini

27.12.2013.

Vesna Dedić Milojević u Višegradu

JEDAN OD NOSILACA KULTURNOG ŽIVOTA VIŠEGRADA

VIŠEGRAD – Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ je udruženje od republičkog značaja, čija je svrha njegovanje srpske kulturne tradicije, sa ciljem očuvanja jezika, pisma i nacionalne književne baštine. „Prosvjeta“ u Višegradu djeluje već duže od dvije decenije, a prije dvije godine Opštinski odbor Višegrad je obnovljen i osnažen, a trenutno ga čini 12 intelektualaca i uglednih građana.

Po riječima predsjednice „Prosvjete“ u Višegradu, dr Danke Mitrović, u dosadašnjem radu ova organizacija je postepeno postala jedan od nosilaca kulturnog života grada.

– Zahvaljujući grantu iz budžeta koji opština Višegrad izdvaja za naš rad i projektima koji obezbjeđuju određena materijalna sredstva u prilici smo da Višegrađanima koji uživaju u bilo kojoj vrsti umjetnosti priuštimo i odgovarajuće sadržaje, kaže Mitrovićeva.

Promocije novih književnih djela

Ona dodaje da je „Prosvjeta“ u Višegradu, tokom 2013. godine, bila organizator mnogobrojnih i raznovrsnih kulturnih događaja, posebno ističući promovisanje novih književnih ostvarenja.

– U saradnji sa stalnim partnerima – Narodnom bibliotekom „Ivo Andrić“, Srpskim sokolskim društvom „Soko“ i Domom kulture realizovano je više književnih večeri, od koji izdvajam: Promociju romana „Makarije“, Jeromonaha Serafima Gligića, sabrata manastira Svetog Nikolaja u Dobrunskoj Rijeci, predastavljanje knjige „Pisac i priča“, Žanete Đukić Perišić, najbolje biografije Ive Andrića, do sada objavljene na ovim prostorima, te interaktivno veče sa Vesnom Dedić, književnikom i autorom popularne emisije RTS-a „Balkanskom ulicom“, ističe Mitrovićeva.

Suorganizartori „Višegradske staze“

U junu 2013. godine Višegrad je bio domaćin tradicionalne kulturne manifestacije „Višegradska staza“, posvećene imenu i djelu Ive Andrića, u čiju realizaciju je bila uključena i „Prosvjeta“.

– Uz opštinu Višegrad i Dom kulture bili smo suorganizatori „Višegradske staze“, 34. po redu, a 21. u Republici Srpskoj. U okviru ove manifestacije po prvi put od osnivanja u Višegradu je održana i sjednica Glavnog odbora „Prosvjete“, podsjeća Mitrovićeva.

Ona ističe i stalno proširivanje aktivnosti u okviru ove organizacije.

– Nedavno smo osnovali Dramski studio koji, za sada, čine dvije sekcije – dramska i recitatorska, u okviru kojih kreativne vještine usavršavaju višegradski osnovci i srednjoškolci. Smatramo da je to idealan način da najmlađi stanovnici Višegrada zakorače u svijet nauke i umjetnosti, izbjegavajući tako one druge, opasnije i ružnije svjetove, pojašnjava Mitrovićeva, dodajući da je nedavnom premijerom komada „Čorba od kanarinca“, koja je realizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, ozvaničen početak rada Prosvjetinog Dramskog studija.

Kulturni ektuzijazam i u 2014. godini

Predsjednica SPKD „Prosvjeta“ u Višegradu, dr Danka Mitrović, najavljuje brojne kulturne sadržaje i u narednoj, 2014. godini.

– Nama, koji djelujemo u okviru „Prosvjete“, entuzijazma neće nedostajati ni u narednoj godini, tako da ljubitelji pisane riječi, dramskog i muzičkog izraza, kao i drugih kulturnih sadržaja, mogu očekivati još puno lijepih događaja. Koristim priliku da svim kulturnim radnicima i raznovrsnim stvaraocima u kulturi poželim srećnu Novu 2014. godinu i još više kreativne, stvaralačke energije.