Izdavačka kuća „Dabar“ objavila značajno fototipsko izdanje o zakonodavstvu iz doba Svetog Save

25. decembra 2013. 058.ba

Sarajevski prepis zakonopravila Svetog Save

SVETOSAVSKI PUTOKAZ

VIŠEGRAD – Izdavačka kuća Mitropolije dabrobosanske „Dabar“, nakon dvije godine rada, uspješno je završila projekat fototipskog izdanja knjige pod naslovom „Sarajevski prepis zakonopravila Svetog Save iz 14. vijeka“.

Po riječima arhimandrita Jovana Gardovića, direktora „Dabra“, radi se o vjernoj kopiji originalne knjige koja se čuva u muzeju Stare pravoslavne crkve u Sarajevu.

– Ova značajna knjiga, za koju vlada veliki interes, objedinjuje zakonodavstvo za sve društvene i crkvene institucije iz doba Svetog Save, pojasnio je arhimandrit Jovan Gardović, najavljujući njenu promociju početkom naredne godine, najvjerovatnije u manastiru Dobrunu.

Briga i strah Crkve

U predgovoru ovog fototipskog izdanja se podsjeća da u ovom nemirnom vremenu, punom neizvjesnosti, kada se na svjetskim pozornicama moralna načela sve više gase, a sebičnost uzima sve više maha, Crkvu kao majku, punu ljubavi prema svojoj djeci obuzima briga i strah.

– Na mesto Božijih zakona koji čuvaju dostojanstvo čoveka, obezboženi ljudski rod sve više ističe neke neobuzdane slobode kojih bi se posramila i životinja, a ne ljudsko biće. Zbog toga naša sveta Srpska Pravoslavna Crkva iznosi pred svoju vernu decu, kao najboljeg od najboljih i najzaslužnijeg od najzaslužnijih svetitelja – Savu, da obasja put kojim Srbima valja hoditi u tamnoj noći globalne anti-kulture, naglašeno je u predgovoru.

Sveti Sava – prvi i najveći u rodu srpskom

Posmatrajući svetitelja Savu kroz njegov anđelski život i djela na zemlji, ističe se u predgovoru, vidimo ga kao prvog i najvećeg u rodu srpskom.

– Vidimo ga stalnim molitvenikom pred prestolom Božjim. On se nije iselio iz svoga potomstva, već je stalno nastanjen i useljava se u podmladak naš. On zagreva srca naša, jer se „radom pokazivaše apostol“. Premudrost ga obasja velikom svetlošću, koju ne ostavi u tuđoj zemlji, nego je donese u otačastvo svoje i postavi na svećnjak svenarodnog oltara kako bi obasjavala celu zemlju, zagrevala srca svih i podizala nivo duhovnosti do prestola Božjeg. Kako je zasijao punom svetlošću pre toliko vekova, tako sija i danas, jer su mu dela neumrla, uvek savršena i istinoljubljem snažna, kaže se u predgovoru ove knjige.

Neophdan priručnik srpskom rodu

Ovu kapitalnu knjigu za štampu su priredili profesor Dr. Stanka Stjepanović i jeromonah Serafim Gligić, a njeno objavljivanje su pomogli brojni darodavci, među kojima Kancelarija za saradnju sa crkvama i vjerskim zajednicama Vlade Republike Srpske, Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske, pravni fakulteti iz Beograda, Banja Luke, Pala i Kragujevca, te Pravoslavni bogoslovski fakultet „Sveti Vasilije Ostroški“ iz Foče.

Zakonopravilo Svetog Save i danas je neophodan priručnik Srpskom narodu o tome kako treba da se vlada i na kojim temeljima da izgrađuje svoje odnose u porodici i društvu.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Slavko Heleta

Slavko Heleta, novinar iz Višegrada,

Njegove priloge i emisije možete slušati u programu Radio Višegrada, a tekstove čitati na višegradskim internet portalima, te zvaničnom sajtu opštine Novo Goražde.
Član Redakcije časopisa "Dabar", Mitropolije dabrobosanske i glavni i odgovorni urednik časopisa za duhovnu i kulturnu prosvjetu "Soko", Dobrun.
Njegovu poeziju možete čitati na ličnom internet blogu slavkoheleta.blogspot.com.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Slavko Heleta

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,