Projekti otvaraju nova radna mjesta

25.12.2013.

Most u Foči

FOČA – Opština Foča planira da iduće godine realizuje kapitalne projekte vrijedne nekoliko miliona KM na kojima će biti angažovan veliki broj nezaposlenih.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić rekao je da realizacija velikih projekata počinje na proljeće.

– Naš najvažniji projekat je rekonstrukcija vodovoda, kanalizacione mreže i ugrađivanje kolektora za prečišćavanje otpadnih voda pomoću kojeg ćemo obezbijediti pitku vodu i redovno snabdijevanje vodom u svim dijelovima grada. To je za nas projekat stoljeća – rekao je Mašić i dodao da uz pomoć Vlade RS planiraju da rekonstruišu željezni most na Drini, a taj projekat je vrijedan milion maraka.

U Foči će u idućoj godini konačno biti asfaltiran put prema MZ Jošanica.

– Sa početkom građevinske sezone radovi će početi na ovom putu, a osim toga, nastavićemo i asfaltiranje gradskih ulica – rekao je Mašić.

On je naglasio da će iduće godine početi izgradnja zgrade za osam porodica poginulih boraca i RVI.

– Pored toga, očekuje se i nastavak druge faze izgradnje studentskog doma i početak adaptacije bivše zgrade “Maglića” za Bogoslovski fakultet – istakao je Mašić.

Sa realizacijom novih projekata doći će i do pada broja nezaposlenih, a u ovoj opštini posao trenutno traži 3.500 ljudi.

– Veliki broj nezaposlenih biće angažovan na izgradnji četiri HE na Govzi i drugim rijekama, te na istraživanju rude na Čelebiću, kao i u industrijskoj zoni Brod u firmi “Fekri” – rekao je Mašić i dodao da će, uprkos novim projektima i zapošljavanju, i dalje ostati veliki broj onih koji traže posao.

On je naglasio da je 200.000 maraka u budžetu planirano za podsticaje zapošljavanja, ali prema drugačijim kriterijumima nego ove godine. Iz budžeta opštine biće finansirano i uređenje kancelarija mjesnih zajednica.