Promovisan roman „Suze Svetog Nikole“ [VIDEO]

SRNA - 07. децембра 2013. 058.ba

Branislav Jankovic u Andricgradu

ANDRIĆGRAD – U sali Bioskopa „Doli Bel“ u Andrićgradu u Višegradu promovisan je roman „Suze Svetog Nikole“, autora Branislava Jankovića iz Niša.

„U jedno selo u Srbiji, nakon plovidbe beskrajnim morima i krvave epopeje Prvog svetskog rata, vraća se Gmitar Milošević u inat košmarima koji ga progone i uprkos predskazanju koje kazuje da će ga tamo sačekati smrt. To je ukratko fabula priče ove knjige“, rekao je sinoć Janković.

On je dodao da je ovo knjiga o grijehovima i oprostu sa porukom da ne postoji ništa toliko loše da se ne može oprostiti.

Prema njegovom mišljenju, srpski narod ima dvije duše – jednu mučenu i drugu poganu – koje se i svađaju i plaču naizmjenično.

„Nisam želio niti da preuveličavam srpski narod ni da ga kudim, već slikam onakvim kakav jeste i da on Boga priziva samo kad mu je teško u tuzi i bolu, a kad mu pomogne onda ga `skloni` kao neželjenog svjedoka“, istakao je Janković.

Upitan za naslov romana, autor je odgovorio da postoji anegdota da se srpska vojska, kada je prešla Albaniju i vidjela more, prisjetila Svetog Nikole, zaštitnika na moru, pa su mnogi obećali da će ga slaviti ako bezbjedno sa brodovima stignu do Krfa.

„Zato najviše domaćina u Srbiji danas slavi Svetog Nikolu“, napomenuo je Janković.

On je naglasio da u svojim knjigama istoriju tumači malo drugačije, jer su je pisali pobjednici, navodeći primjer da su austrougarski oficiri sa solunskog fronta slali generalštabu depeše u kojima tvrde da su njihove i bugarske vojnike noću napadale aveti.

„Da li je ovo istina ili ne, za pisca je fantastičan materijal, a čitaoci nek razmišljaju“, zaključio je Janković.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: , , ,