Radmanović u šetnji Andrićgradom

Nezavisne/SRNA - 04. decembra 2013. 058.ba

Emir Kusturica i Nebojša Radmanović

ANDRIĆGRAD – Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović posjetio je danas Andrićgrad, gdje ga je dočekao proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica, koji ga je proveo Ulicom Mlade Bosne, predstavljajući mu simboliku zgrada grada od kamena.

Kusturica je gosta zatim odveo do zgrade pozorišta, te mu prenio da će za Vidovdan naredne godine tu biti premijerno izvedena opera „Na Drini ćuprija“.

Srpski režiser je Radmanoviću pokazao i nedavno podignuti spomenik Petru Drugom Petroviću NJegošu, za koga je rekao da je Ivo Andrić u njemu vidio duhovnog oca.

Radmanović i Kusturica zajedno su posjetili i hram posvećen Svetom caru Lazaru, koji je Srpska pravoslavna crkva proglasila Sabornim hramom, a Kusturica je gosta upoznao o tome da još ostaje da se freskopiše ovaj hram, koji predstavlja kopiju Visokih dečana.

Radmanović je obišao i Studentski dom, koji je građen u stilu autrougarskih građevina, kao i hotel, koji će imati 80 soba sa 100 ležaja i koji će dogodine ugostiti učesnike Balkanskog prevenstva u veslanju na rijeci Drini.

Kusturica i Radmanović su posjetili i Andrićev institut, koji ima pet odjeljenja, među kojima i odjeljenje za istoriju, koje je počelo da radi na pripremama za obilježavanje 100 godina od početka Prvog svjetskog rata.

Radmanoviću je obišao i salu u Institutu u kojoj se, izmađu ostalog, nalazi uvećana lična karta Ive Andrića, na kojoj se izjasnio da je po nacionalnosti Srbin.

Kusturica je za Andrića rekao da je čovjek koji je život posvetio čitanju i pisanju, te da su svi njegovi likovi imali korijene u dokumentu ili piščevom iskustvu.

U svakoj kancelariji nalazi se uvećana Andrićeva fotografija iz starijih dana, a holovi su ukrašeni slikama najvećih srpskih slikara.

Radmanoviću je pokazana i vitrina sa izloženim prvim izdanjima 22 Andrićeve knjige, a nakon Instituta sa Kusturicom je obišao i biblioteku.

Kusturica i Radmanović su posjetili i zgradu preduzeća „Hidroelektrane na Drini“, gdje ih je direktor Mile Lakić upoznao da će uskoro administraciji biti preseljena iz baraka u Nezucima u novu zgradu.

Kusturica je tom prilikom istakao da su zgrade hotela i „Elektroprivrede“ obložene kamenom iz Hercegovine u izradi majstora Radovana iz Bileće.

Radmanoviću je predstvaljena i nova zgrada opštine Višegrad, u koju neće da useli lokalno rukovodstvo, a planirana je i posjeta „Hidroelektrani Višegrad“.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , , , ,