Sa puta Stari Brod–Tatinica – do cilja još 900 metara [FOTO]

29.12.2013.

Put Stari Brod-Tatinica

ROGATICA – Radnicima i mašinama DOO „Transkop“ iz Rogatice, koji kao podizvođač, radi za DOO „Omorika“ iz Višegrada, a za račun ŠG „Sjemeć“, grade kamionski put Stari Brod–Tatinica u kanjonu Drine sa lijeve, rogatičke, strane, trebao je nepun mjesec da probiju preko 2200 metara trase od ukupno 3100 koliko iznosi ukupna dužina ovog puta sa najvećim dijelom pete i šeste kategorije terena, a bilo je i najteže, sedme.

– Prođen je najteži i najopasniji dio. Izašli smo iz dijela koji je bio na uskom terenu ukotvljen između jezerom ukroćene Drine i gotovo vertikalnog stijenja u kanjonu. Bilo je dana da nismo napredovali ni deset dužnih metara. Fala Bogu sve je to sada iza nas, a pred nama je još nekih 900 metara znatno lakše trase i mi dođosmo u Tatinicu. Ostvari se ono što ni najveći optimisti, koji su znali kuda trasa ide, nisu mogli ni zamisliti, kazuje buldožerista Zoran Ješić, koga smo u društvu najodgovrnijih u ŠG „Sjemeć“ posjetili prošle subote ( 28. decembra).

Na trasi dvije velike mašine i tri radnika – Zoran, Milanko i Jovan. Brekću mašine, ruši se stijenje i sitno rastinje. Osvaja se metar po metar trase i sve se bliže Tatinici iz koje svakog dana dođe po neki starina ili starica da se dive onom što vide. I ne samo iz Tatinice. Dolaze i iz susjednih prekodrinskih sela višegradske opštine.

Dok su se direktor „Sjemeća“ Milorad Jagodić i njegovi saradnici informisali kako teku radovi i ima li nekih, otklonljivih, teškoća, na lijevu obalu jezera Drine pristao je čamac sa grupom ljudi i žena. Ubrzo je ova grupa došla i na trasu. U njoj je bio Petko Ristić, njegov sin Gordan, kćerka Radmila i sa cuclom unuka Lidija (4). Došli iz svojih Đurevića i donijeli velkiki termos sa kafom i obaveznu flašu rakije da se, kako Petko reče, radnici odmore.

Žali Petko što ovih predbožićnih dana riba u Drini, a ima je preko 30 vrsta, uopšte ne „grize“. Inače bi došao i sa bar tanjirom ribe za meze.

Njegov Gordan živi u Višegradu. Priča da je vijest o gradnji puta sa Starogorskih stijena do Starog Broda, čijih je 7 kilometara prošle godine urađeno, primio sa nevjericom i sam govorio „nikad taj put neće sići na Drinu“. „Sjemeć“ ga je demantovao. Slično je bilo ovog ljeta i sa putem Stari Brod–Tatinica.

– I to je za mene bilo još jedno u nizu olako datih obećanja. Ali, evo i tu sam dementovan i prijatno iznenađen. Izvjesno je, zahvaljujući „Sjemeću“ za koji dan doći će put u Tatinicu i sa njim novi život u ovo selo. Vratiće se sigurno makar dio mojih bivših komšija u svoje selo i ja se tome radujem, reče Gordan.

Neimari puta za Tatinicu odlučili su da ovaj svaki lijep dan maksimalno iskoriste za probijanje trase. Ako vremenske prilike dozvole, radiće, rekoše, i preko Nove godine. Odmaraće uz Božićne praznike, a onda ponovo na trasu dok put ne dođe u Tatinicu. Oni se nadaju odmah iza Božića koga, uz Srpsku Novu godinu, čestitaju svim kojih interesuje njihov nimalo lak poduhvat.

[royalslider id=”94”]