Saradnja opština Stare Hercegovine i Poljoprivrednog fakulteta Istočno Sarajevo [VIDEO]

12.12.2013.

Sastanak Stare Hercegovine u Višegradu

ZAJEDNIČKOM STRATEGIJOM DO RAZVIJENIJE POLjOPRIVREDE

VIŠEGRAD – Načelnik opštine Višegrad Slaviša Mišković danas je bio domaćin radnog sastanka na temu intenzivnijeg razvoja poljoprivredne proizvodnje, kome je pored načelnika i predstavnika opština Stare Hercegovine prisustvovao i tim profesora Poljoprivrednog fakulteta Istočno Sarajevo.

Po riječima Vesne Milić, dekana Poljoprivrednog fakulteta Istočno Sarajevo, njihova ženja je da lokalnim zajednicama daju na korišćenje stečeno znanje iz ove oblasti, te da intenzivnijim razvojem poljoprivrede pomognu brže zapošljavanje budućih poljoprivrednih inžinjera.

Zimske škole za poljoprivrvednike i IPA projekti

– Sa čelnim ljudima opština Stare Hercegovine – Višegrada, Novog Goražda, Foče, Rudog, Čajniča i Novog Goražda dogovorili smo izradu zajedničke Strategije razvoja ovdašnje poljoprivrede, zatim realizaciju zimskih škola za poljoprivrednike, te pomoć pri izradi projekata na međunarodne konkurse, izjavila je Milićeva.

Načelnik opštine Višegrad, Slaviša Mišković je rekao da se samo zajedničkim nastupom poljoprivreda kao strateška grana, može podići na znatno veći nivo.

– Razvoj poljoprivrede ne može bez struke, pri čemu je od posebne važnosti stručno osposobljavanje poljoprivrednika, kako bi razvili i ekonomski ojačali opštine Stare Hercegovine, naglasio je Mišković.

Poljoprivredna – velika razvojna šansa

Poljoprivreda je velika razvojna šansa i za opštinu Čajniče, što je po riječima načelnika ove lokalne zajednice, Gorana Karadžića, bio dodatni motiv da se uključe u ovaj zajednički posao sa Poljoprivrednim fakultetom Istočno Sarajevo.

– Zajednička Strategija omogućiće i plansku proizvodnju i plasman poljoprivrednih proizvoda. To je bazni dokumenti za čiju izradu će lokalne zajednice pripremiti odgovarajuće podatke, iz kojih će se vidjetgi sa čime raspolažu u ovoj oblasti, pojasnio je Karadžić.