Saradnja opština Stare Hercegovine i Poljoprivrednog fakulteta Istočno Sarajevo [VIDEO]

12. decembra 2013. 058.ba

Sastanak Stare Hercegovine u Višegradu

ZAJEDNIČKOM STRATEGIJOM DO RAZVIJENIJE POLjOPRIVREDE

VIŠEGRAD – Načelnik opštine Višegrad Slaviša Mišković danas je bio domaćin radnog sastanka na temu intenzivnijeg razvoja poljoprivredne proizvodnje, kome je pored načelnika i predstavnika opština Stare Hercegovine prisustvovao i tim profesora Poljoprivrednog fakulteta Istočno Sarajevo.

Po riječima Vesne Milić, dekana Poljoprivrednog fakulteta Istočno Sarajevo, njihova ženja je da lokalnim zajednicama daju na korišćenje stečeno znanje iz ove oblasti, te da intenzivnijim razvojem poljoprivrede pomognu brže zapošljavanje budućih poljoprivrednih inžinjera.

Zimske škole za poljoprivrvednike i IPA projekti

– Sa čelnim ljudima opština Stare Hercegovine – Višegrada, Novog Goražda, Foče, Rudog, Čajniča i Novog Goražda dogovorili smo izradu zajedničke Strategije razvoja ovdašnje poljoprivrede, zatim realizaciju zimskih škola za poljoprivrednike, te pomoć pri izradi projekata na međunarodne konkurse, izjavila je Milićeva.

Načelnik opštine Višegrad, Slaviša Mišković je rekao da se samo zajedničkim nastupom poljoprivreda kao strateška grana, može podići na znatno veći nivo.

– Razvoj poljoprivrede ne može bez struke, pri čemu je od posebne važnosti stručno osposobljavanje poljoprivrednika, kako bi razvili i ekonomski ojačali opštine Stare Hercegovine, naglasio je Mišković.

Poljoprivredna – velika razvojna šansa

Poljoprivreda je velika razvojna šansa i za opštinu Čajniče, što je po riječima načelnika ove lokalne zajednice, Gorana Karadžića, bio dodatni motiv da se uključe u ovaj zajednički posao sa Poljoprivrednim fakultetom Istočno Sarajevo.

– Zajednička Strategija omogućiće i plansku proizvodnju i plasman poljoprivrednih proizvoda. To je bazni dokumenti za čiju izradu će lokalne zajednice pripremiti odgovarajuće podatke, iz kojih će se vidjetgi sa čime raspolažu u ovoj oblasti, pojasnio je Karadžić.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Slavko Heleta

Slavko Heleta, novinar iz Višegrada,

Njegove priloge i emisije možete slušati u programu Radio Višegrada, a tekstove čitati na višegradskim internet portalima, te zvaničnom sajtu opštine Novo Goražde.
Član Redakcije časopisa "Dabar", Mitropolije dabrobosanske i glavni i odgovorni urednik časopisa za duhovnu i kulturnu prosvjetu "Soko", Dobrun.
Njegovu poeziju možete čitati na ličnom internet blogu slavkoheleta.blogspot.com.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Slavko Heleta

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , , , , ,