ŠG „Sjemeć“ – asfaltiraju i grade puteve

Sreten Mitrović - 03. decembra 2013. 058.ba

Novi put na Babljaku

ROGATICA – Za posljednjih šest godina, uključujući i ovu na izmaku, Šumsko gazdinstvo „Sjemeć“ samo u asfaltiranje puteva širom opštine utrošilo je 1,8 miliona maraka. Asfaltirano je 19,5 kilometara makadamskih puteva koji prolazeći kroz sela vode do šuma radi lakše, brže i jeftinije eksploatacije drvnih sortimenata.

– Počeli smo, kazuje direktor „Sjemeća“ Milorad Jagodić, asfaltiranjem puta Rampa (ispod Mrkonjića) – Sjeversko u dužini od 2,5 kilometara. Nastavljeno je modernizacijom uz asfaltiranje 9,1 kilometara puta Kadarev do – Berkovići i Podjunač – Gluhovina u dužini od 3,7 kilometara. Samo u ova tri putna pravca utrošeno je 1,2 miliona maraka i sve iz vlastitih sredstava bilo da su obezbjeđena iz amortizacije, naknade za korištenje šuma i šumskog zemljišta, naknade za unapređenje opšte korisne funkcije šuma ili dobiti iz predhodnih godina.

Ova godina bila je posebno berićetna. Asfaltiran je put Meraja – Kujundžijevići u dužini od 1,5 kilometara, Gučevo – Rešetnik, Ciglana – groblje u Kovanju i Slatina – Lepenica, u ukupnoj dužini od 1820 metara, i Klančić – Marijanovića kuće na Babljaku u dužini nešto više od jednog kilometra, uz investiciju od novih 585.000 maraka.

Put za Kujundžijeviće

– Modernizacijom ovih i izgradnjom novih kamionskih puteva, dodao je Jagodić, ne samo da stižemo brže i jeftinije u šume kojim gazdujemo, nego smo i otvorili mnoga sela širom opštine iz kojih će, nadamo se, mladi što ih je još tamo ostalo manje odlaziti, ali i polako vraćati oni koji su ih ranije napustili.

Uz desetinu kilometara novih kamionskih puteva, među kojima je i put u selo Kusuke, u MZ Kozići, u „Sjemeću“ se posebno ponose novoizgrađenim makadamskim putem Starogorske stijene – Stari Brod i tek započetom izgradnjom 3,1 kilometara vrlo zahtjevnog puta Stari Brod – Tatinica. Radi se o putevima gdje ih nikad ranije nije bilo i gdje se umjesto planova za njihovo dovođenje više čekalo da ono malo žitelja što je ostalo u ova dva mala srpska sela odu tamo gdje su otišli njihovi susjedi,pa i članovi porodica, nakon što su vode ukroćene Drine jezerom HE „Bajina Bašta“ potopile njihova plodna zemljišta ili prirodnim putem nestanu.

– Umjesto toga sada putem Starogorske stijene – Stari Brod sa naše, rogatičke strane, već uveliko dolaze vozila svih vrsta i veličina, a prema Tatinici urađeno je preko 1300 metara novog puta. Otišlo bi se i dalje, priča tehnički direktor „Sjemeća“ Marko Tomović, ali se ispriječilo devet stubova niskonaponske mreže preko kojih, iz sela preko Drine i višegradske opštine, dolazi struja u Tatinicu. Čim se oni izmjeste sa trase i mi ćemo, uz povoljne vremenske prilike, nastaviti radove.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , , ,