Slab interes za akt decenija

Sreten Mitrović | Foto: TO Rogatica - 11. decembra 2013. 058.ba

Rogatica panorama

ROGATICA – Već skoro mjesec dana u sali za sjednice opštine traje javni uvid u nacrt Urbanističkog plana naselja Rogatica.

– Plan su uradili radnici projektne kuće „Urbis Centar“ doo „Banja Luka, koji bi trebalo, nakon konačnog usvajanja u prvoj polovini iduće godine, da bude glavni akt ovog mjesta najmanje za 20 narednih godina, reče načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove u Administrativnoj službi opštine Rade Jovanović.

– Ukupna površina urbanog dijela naselja koja iznosi 2176 hektara predstavljena je grafički na 30 različitih karata i sve što je planirano da se gradi, dodao je Jovanović, usklađeno je sa Zakonom o uređenju prostora i građenje Republike Srpske.

– Najinteresantniji dio plana je zaobilaznica oko grada koja će prema nacrtu plana ići sa magistralnog puta Podromanija – Rogatica ispod Kovanja pored bivše baze SFOR-a pa lijevom stranom Rakitnice i padinama Ptičijaka do iznd naselja Gračanica. Regionalni put Rogatica – Borike presijeca kod 35/10 kV trafo-stanice „Holuć“ i spuštala bi se niz naselje „Rudo“. Preko puta za Zaganoviće i rijeku Rakitnica prešao bi iznad klaonice „Nerić“ i nedaleko od stovarišta „Ikonić-komerca“ ponovo bi izašao na magistralni put Podromanija – Rogatica – Ustiprača. Radi usporavanja saobraćaja na obilaznici će se urediti tri kružna toka koji će biti regulisani posebnim projektom, naglasio je Jovanović.

Iako se radi o najvažnijem planskom dokumentu za razvoj i izgled naselja, sudeći prema onom što je upisano u knjigu primjedbi, mišljenja i sugestija ovaj dokumenat nije izazvao dužno interesovanje. Upisana je samo jedna sugestija kojom predsjednik Mjesne zajednice Rogatica 2, Miroslav Ćajić, predlaže da se obuhvat plana smanji na području Seljana, a proširi na Kovanj i Lepenicu o čemu urbanisti treba da dadnu svoje mišljenje na centralnoj javnoj raspravi pred utvrđivanje prijedloga koji će biti upućen Skupštini opštine na konačno usvajanje.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: