U ponedjeljak prvi radni dan za rogatičke pripravnike

14.12.2013.

Pripravnici u Rogatici

ROGATICA – Načelnik opštine Rogatica Tomislav Puhalac sa saradnicima u petak, 13. decembra 2013. godine, u sali Skupštine opštine Rogatica, primio je pripravnike sa završenom visokom školom, kojima će u ponedjeljak biti prvi radni dan u životu. Mlade ljude pozdravili su, prigodnim riječima, i svi načelnici odjeljenja Administrativne službe opštine Rogatica, kao i savjetnik načelnika.

Zbog izostanka uobičajenog vladinog programa za zapošljavanje pripravnika sa završenom visokom školom, kojima je odrađivanje pripravničkog staža pereduslov za ravnopravno učešće na konkursima za zapošljavanje, načelnik je odlučio da, sredstvima opštinskog budžeta, primi 56 pripravnika. Oni će pripravnički staž raditi u Administrativnoj službi opštine, javnim ustanovama, ali i u privredi u privatnim preduzećima iz različitih oblasti privređivanja.

– „Ja ne sumnjam u to da će neki od vas, svojom stručnošću i znanjima koja posjedujete, natjerati nas da, i nakon isteka pripravničkog staža, nađemo načina da ostanete da radite u preduzećima, ustanovama i administracijama u kojima ćete raditi praksu. Ovim otvarate vrata najvažnije faze u vašim životima. Sve što ste do sada radili bila je samo priprema za ovo što slijedi. Od sada ćete biti u prilici da, polako, preuzimate najodgovornije radne zadatke koji vas čekaju; da preuzimate na sebe, na svoju pamet i znanje koje nesumnjivo posjedujete, vitalne funkcije lokalne zajednice i da rješavate njene nasloženije probleme; nakon sticanja iskustava da, poslije lokalne, isto to učinite i na nivou šire, pa i najšire društvene zajednice. Na vama je obaveza da se poslova koji će vam biti povjereni prihvatite najozbinjnije što možete i umijete, da ih savjesno i marljivo izvršavate, da ispunite očekivanja poslodavaca kod kojih ćete početi da radite“ – rekao je načelnik opštine Tomislav Puhalac u svom obraćanju.

Za program zapošljavanja pripravnika Opštine Rogatica 2014. godine biđe potrebno oko 200 hiljada maraka. Ova sredstva predviđena su u opštinskom Budžetu za 2014. godinu usvojenom prije nekoliko dana na 14. redovnoj sjednici Skupštine. Tokom narednih 12 mjeseci svi pripravnici primaće (minimalne) plate za visoku stručnu spremu, a biće im uplaćivani i svi porezi i doprinosi. Takođe, ova godina biće im upisana i u radne knjižice kao prva godina radnog staža, sa svim pravima koja iz ovog proističu.

Pripravnici u Rogatici

– „Zahvanjujem se načelniku opštine na prilici i povjerenju koje nam je ukazao. Godinu koja je pred nama iskoristićemo da u praksi primjenimo ono što smo naučili na fakultetu, ali i da proširimo profesionalna znanja. Ako i ne ostanemo da radimo na radnim mjestima na kojima ćemo vršiti praksu, ovo iskustvo sigurno će doprinijeti da danas-sutra budemo konkurentniji na tržištu rada zbog dodatnih znanja koja ćemo usvojiti radeći“ – kaže Sanja Arbinja, strukovni inžinjer zaštite na radu iz oblasti zaštite životne sredine.

– „Ne treba ni napominjati da u našim godinama svi mi imamo snažnu želju za profesionalnim usavršavanjem i dokazivanjem. Ovo je ta prilika koju sam ja čekao punie 3 godine, od kako sam završio fakultet i nadao se prvom zaposlenju. Prijavljivao sam se na mnoge konkurse, ali do sada mi nije pružena prilika da se profesionalno dokazujem. Neću propustiti šansu koja se nalazi preda mnom“ – kaže Siniša Sorak, bačelor mirovnih sigurnosnih studija Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

Čatrnaest mjeseci priliku da radi profesionalnu praksu čekala je i diplomirani ekonomista Sandra Bojić: „Nadam se da ću, konačno, imati priliku da pokažem znanje koje posjedujem i koje se od mene očekuje; da ću opravdati ukazano povjerenje i biti u prilici za dalje usavršavanje i napredovanje u poslu“ – kaže Sandra.

I, kao što je već rečeno, prvi radni dan za mlade, akademski obrazovane Rogatičane, primljene po programu opštine Rogatica za zapošljavanje pripravnika u 2014. godini, je u ponedjeljak 16. decembra. Od starijih kolega, koji će se naći u ulozi njihovih mentora, očekuje se da ih prihvate kao svoju djecu i pruže im svaku moguću podršku i pomoć u poslu.