Uspješno završen projekat „Podrška demokratskom upravljanju“

12. децембра 2013. 058.ba

Čedomir Čupić u Višegradu

BEZ RAZVOJA I ZAPOŠLjAVANjA NEMA NI DEMOKRATIJE

VIŠEGRAD – Javnim predavanjem dr Čedomira Čupića, profesora Fakulteta političkih nauka u Beogradu, na temu „Demokratski politički poredak“, uspješno je završen projekat „Podrška demokratskom upravljanju“, koji je zajedno sa opštinom Višegrad provela OEBS-ova Terenska kancelarija iz Foče.

Profesor Čupić je naglasio da političari moraju imati svijest o tome šta znači demokratski poredak i demokratska vladavina, te na koji je način moguće urediti ovu oblast da bi što kvalitetnije organizovali svoju zajednicu, na raznim nivoima.

– Političari treba da svojim postupcima i delovanjem pokažu da su njihove namere iskrene i da će obećanja koja daju realizovati, naglasio je Čupić.

Što manje nerealnih obećanja

Ukoliko nerealna obećanja nisu u mogućnosti realizovati, podsjetio je dr Čupić, političari treba da se izvinu i da naprave jedan iskorak u svom ponašanju.

– Taj čin će, na neki način, kada dođe neka nova garnitura vlasti to morati prihvatiti, rekao je Čupić.

Dr Čupić je naglasio da su zbog niza problema u zemljama bivše Jugoslavije tek otpočeli demokratski procesi.

On je posebno istakao da su među brojnim demokratskim principima dva najznačajnija – socijalni i kulturni, podvlačeći da je za političare najvažnije da imaju visok osjećaj odgovornosti.

– U zemljama našeg regiona najvažnije je podići nivo privrede i zapošljavanja, jer je nezaposlenost veliki problem. Zato sve treba mobilisati da se privuče kapital i investicije, kako bi se pokrenula proizvodnja, bez koje nema šanse da se socijalni deo, koji je preduslov za demokratiju, razvije, istakao je dr Čupić.

Knjiga na dar odbornicima

Dr Čupić je obavjestio načelnika opštine Višegrad Slavišu Miškovića da će pokloniti svoji knjigu „Politika i odgovornost“, koja je objavljena u izdanju „Čigoja Štampe“ iz Beograda, svim odbornicima Skupštine opštine Višegrad.

– Mislim da je za političare najvažnije da imaju visok osećaj odgovornosti, pa će onda manje grešiti i biće odgovorniji, poručio je dr Čupić.

Izražavajuži zadovoljstvo zbog prisustva ovom predavanju načelnik opštine Višegrad, Slaviša Mišković je podsjetio na značaj uvažavanja demokratije, kako bi se spriječilo urušavanje društva.

Upozorenje zbog urušenosti srednjeg sloja građana

– Bojim se da se upravo to desilo sa srednjim slojem građana u zemljama zapadnog Balkana, zbog čega se moramo zamisliti kakva nam je budućnost, zaključio je Mišković, dodajući da se to mora što prije uzeti u obzir i uvažavanjem demokratskih principa doći do željenog cilja.

Koordinator ovog projekta, službenica OEBS-ove Terenske kancelarije iz Foče, Senada Baltić je podsjetila da je kroz ovaj projekat realizovano nekoliko predavanja i emisija u programu Radio Višegrada, u cilju praktične primjene dvosmjernih komuinikacija između građana i administracije opštine Višegrad.

Ona je istakla dobru saradnju sa administracijom opštine Višegrad, najavljujući slične projekte i u narednom periodu.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Slavko Heleta

Slavko Heleta, novinar iz Višegrada,

Njegove priloge i emisije možete slušati u programu Radio Višegrada, a tekstove čitati na višegradskim internet portalima, te zvaničnom sajtu opštine Novo Goražde.
Član Redakcije časopisa "Dabar", Mitropolije dabrobosanske i glavni i odgovorni urednik časopisa za duhovnu i kulturnu prosvjetu "Soko", Dobrun.
Njegovu poeziju možete čitati na ličnom internet blogu slavkoheleta.blogspot.com.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Slavko Heleta

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: , , ,