Usvojen Budžet za 2014. godinu

Opština Rogatica - Zoran Janković - 13. decembra 2013. 058.ba

SO Rogatica

ROGATICA – Odbornici Skupštine opštine Rogatica juče su, na 14. redovnoj sjednici, usvojili najvažniji finansijski dokument opštine za narednu godinu tako što su izglasali Prijedlog odluke o usvajanju Budžeta i Prijedlog odluke o izvršenju Budžeta opštine Rogatica za 2014. godinu. Od 17 prisutnih na demokratskim izborima izabranih predstavnika građana Rogatice 16 njih, iz reda pozicije i opozicije, glasalo je „za“ dok je samo jedan odbornik iz SNSD-a podigao karton na kome je pisalo „uzdržan“.

Tokom izjašnjavanja o preostalih 8 tačaka dnevnog reda (ukupno ih je bilo 10) svi odbornici, kako iz vladajuće većine tako i oni iz opozicije, bili su jednoglasni: glasali su „za“ i usvojili sve prijedloge odluka koji su danas bili predmet odlučivanja opštinskog parlamenta.

Inače, pred početak 14. Sjednice SO Rogatica članice Udruženja žena „Snop“ Rogatica „zakitile“ su odbornike i radnike Administrativne službe opštine Rogatica bijelim vrpcama na reverima u okviru aktivnosti „Muškarci u borbi protiv muškog nasilja nad ženama i djevojčicama“. U znaku globalne aktivnosti „16 dana aktivizma za borbu protiv nasilja“ bio je i zvanični početak sjednice opštinske Skupštine. Prvo je podijeljen promotivni materijal i bijele vrpce, a onda se u ime Odbora za ravnopravnost polova odbornica Marina Rajak obratila Skupštini riječima: „Nošenjem ovog simbola muškarci pokazuju spremnost za svojim aktivnim učešćem u borbi protiv nasilja nad ženama i prevenciji subijanja ove pojave, te provođenju što efikasnije zaštite i zbrinjavanja žrtava nasilja“ kazala je Rajakova.

Prihvatajući Odluku o usvajanju Godišnjeg plana održavanja, zaštite, rekonstrukcije i izgradnje lokalnih puteva i ulica u naselju na području opštine Rogatica, u okviru današnje tačke 4. dnevnog reda, odbornici su obavezali načelnika opštine i načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove da realizuju ovaj Godišnji plan koji proističe iz Srednjoročnog programa za tu oblast, period 2011.–2015.

U okviru tačke 5. dnevnog reda usvojena je Odluka o preuzimanju obaveza iz Plana upravljanja za Serijsku nominaciju nekropola sa stećcima. Plan upravnjalja je sastavni dio dokumentacije Nominacionog fajla za upis Serijske međuržavne nominacije nekropola sa stećcima na Listu svjetske baštine UNESCO. Realizacija ovih cinjeva i zadataka planira se za narednih 5 godina u okviru godišnjeg Programa rada načelnika opštine, a sredstva za realizacij osiguravaju se iz opštinskog Budžeta.

U daljem radu odbornici su usvojili: Prijedlog odluke o gubitku statusa javnog odbora, Prijedlog odluke o izmjeni i dopuni Odluke o komunalnoj naknadi, Prijedlog oluke o objavljivanju javnog oglasa za izbor i imenovanje članova Opštinske izborne komisije Rogatica i imenovanju komisije za provođenje postupka za imenovanje članova OIK Rogatica. Naime, aktuelna OIK imenovana je 2006. godine na madat od 5 godina, a zatim im je, izmjenama zakona, ovaj mandat produžen na ukupno 7 godina. Zbog istkeka mandata aktuelnoj OIK neophodno je imenovati novu Opštinsku izbornu komisiju.

Odborničkih pitanja i inicijatina na 14. Redovnoj sjednici SO Rogatica nije bilo.

„Moje zadovoljstvo je zaista veliko s obirom na to da je i opozicija dala podršku Budžetu za narednu godinu. Koristim priliku da se zahvali odbornicima na ovoj skoro pa jednoglasnoj podršci. Svima je jasno da iza ovakvog dokumenta stoji veliki rad i napor. Naš Budžet je realan, istovremeno i socijalni i razvojni, a koncept ove administracije jeste taj da se smije potrošiti samo onoliko koliki je priliv, odnosno da Budžet mora biti u potpunosti uravnotežen“ rekao je načelnik opštine Tomislav Puhalac po završetku današnje sjednice.

„Iza ovako uspješnog i ekspeditivnog rada opštinskog parlamenta (koji su primijetili i novinari) svakako stoji kvalitetan rad načelnika i njegove administracije, kao i skupštinskih tijela. Kada je sve kvalitetno pripremljeno i usaglašeno na komisijama, kada je skupština kvalitetno priremljena, onda je sasvim očekivano da sjednice teku ovako glatko“ izrazio je svoje zadovoljstvo, u izjavi medijima, i predsjednik Skupštine Kemo Čamdžija.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,