Andrićgrad miri narode i kulture

22.01.2014.

Giljermo Arijaga i Emir Kusturica

ANDRIĆGRAD – Slavni meksički režiser Giljermo Arijaga rekao je Srni da mu je bila izuzetna čast što ga je srpski režiser Emir Kusturica pozvao na Međunarodni filmski festival “Kustendorf”, koji se održava u Drvengradu u Mokroj Gori.

“Ono što je najljepše na ovom neobičnom festivalu je to što iskusni filmski autori razgovaraju sa mladim režiserima koji su tek zakoračili u čarobni svijet filma i što im mi imamo i želimo šta da kažemo na osnovu našeg bogatog filmskog iskustva”, rekao je Arijaga.

On je primjetio da je Drvengrad baš tako i napravljen, kao i sam festival, da su i mladi i stari autori na jednom mjestu, na uskom prostoru gdje se druže, ručaju i razgovaraju o filmu i filmskoj produkciji.

Arijaga i glumci u Andricgradu

Govoreći o impresijama iz Andrićgrada, Arijaga je istakao da ovaj grad od kamena i vizuelno i svojim duhom ujedinjuje i različite konfesije i kulture.

“Do prije nekoliko godina smo bili zabrinuti šta se na ovim prostorima zahvaćenim ratom dešava i ono što ovdje vidim i u Andrićgradu je pokušaj pacifikacije i pomirenja, što me izuzetno raduje”, dodao je Arijaga.

Meksički režiser je rekao i da sama arhitektura Andrićgrada njegov međunarodni koncept čini na svakom koraku vidljivim.

Mladi filmski autori, čiji filmovi učestvuju u takmičarskom dijelu programa, u pratnji domaćina Emira Kusturice posjetili su danas Andrićgrad u Višegradu i vozili se borodom “Lotika” ispod lukova Ćuprije na Drini.