Filmom o Gavrilu Principu – relatizovati cijeli događaj

SRNA - 21. januara 2014. 058.ba

Emir Kusturica

Proslavljeni reditelj Emir Kusturica rekao je da se filmom o Gavrilu Principu neće staviti na jednu ili drugu stranu, jer filmovi ne mogu da budu sudije, već će pokušati da relativizujem snažnu ideju u kojoj je na teret Principa pala ogromna krivica koju on ne nosi.

„Vratićemo sve to na polje teorije u kojoj će dvije suprotstavljene strane, stojeći jedna uz drugu relatizovati taj cijeli događaj“, rekao je Kusturica, kojeg je Međunarodni odbor za obilježavanje Velikog rata, u kojem učestvuju ugledni engleski i ruski istoričari, izabrao da snimi film o Gavrilu Principu.

Govoreći o Mećavniku i Andrićgradu, čiji je idejni tvorac, Kusturica je za „Euroblic“ rekao da je to što je napravio u Mokroj Gori i Višegradu njegovo posvećenje ideji da Sen Simon i Žan Žak Ruso nisu mrtvi, odnosno da postoji ostvariva vizija drugačijeg života.

„Ne onog koji se u Beogradu tumači kao drugačiji, druga, treća Srbija…, već da stvarno postoje uslovi u kojima viškovi mogu da idu i onom ko ih je zaradio i onima koje rade i da se tako zatvori krug u kojem će organska hrana, organski filmovi i sve što je najbolje i ekskluzivno u svijetu pripasti i nama, jer i mi tome pripadamo“, naglasio je Kusturica.

On je rekao da je postavio koncept da sve što zaradi od filma i muzike investira u Mokru Goru i pravi jedan pozitivan krug.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,