Fočanski ugostitelji nezadovoljni uvođenjem paušala za muziku

foca-24.info - 29. januara 2014. 058.ba

Kafe Mozzart u Foči

FOČA – Vlasnici kafića u Foči obaviješteni su iz policije da je počela primjena Zakona o autorskim i srodnim pravima. Za emitovanje muzike u svojim lokalima, oko 90 ugostitelja u Foči moraće ubuduće plaćati naknadu Asocijaciji kompozitora i muzičkih stvaralaca BiH. U zavisnosti od veličine lokala i radnog vremena, naknada u prosjeku iznosi od 20 do 60 maraka mjesečno. Ugostitelji negoduju. Kažu da, ionako, jedva opstaju i da su uvijek prvi na udaru. Mnogo toga im je nejasno i pitaju se kome sve ide novac, pogotovo ako puštaju muziku čiji autori nisu iz BiH.

– Non stop novi nameti, ovo je katastrofa. Recimo, puštam 70 posto stranu muziku sigurno. Znači, kome ide taj novac? Interesuje me, koje izvođače zastupaju, moraju imati spisak svojih klijenata – kaže ugostitelj, Dragan Simović. Slično razmišlja i njegov kolega, Momir Čančar.

– Samo novi zakoni i samo daj novac. Novac budžetu, novac opštini, izdržati se više ne može. I vazduh koji udišem naplatiće mi- žali se Čančar. Policija je najavila da će vršiti kontrolu, a nepoštovanje ovog zakona tretiraće se kao krivično djelo, koje će se kažnjavati novčano, ali postoji i mogućnost privremenog zatvaranja objekta.

– Zašto oni nemaju neki svoj inspektorat, pa nek oni obilaze, a ne policija. Mislim da policija ima pametnija posla, nego da ide po kafanama da vidi ko pušta muziku i šta pušta- smatra Simović. Preko svog udruženja, fočanski ugostitelji dopisom će se obratiti Vladi RS, a na dogovor će pozvati i predstavnika Asocijacije muzičkih stvaralaca.

– U zavisnosti od toga, kolike će biti naknade, može sigurno da bude zatvoren određeni broj lokala, jer neće moći da izdrže taj namet. Mi smo da se plaća to, ništa ne treba džaba da se uzme, ali je pitanje visine naknade. Isto tako, mi moramo da postavimo pitanje, da li se ovdje radi o prenosu nadležnosti, pošto se agencija, koja se bavi naplatom autorskih prava, nalazi u Sarajevu – kaže predsjednik Zanatsko-preduzetničkog udruženja Foča, Dobrosav Stojanović.

Kako je krenulo, neće se smjeti ni na teferiču zapjevati, a da se ne plati, žale se vlasnici kafića. Nadaju da će policija imati razumijevanja i da će biti tolerantna, bar dok ne dobiju odgovor iz ministarstva i dok ne otklone sve nedoumice oko visine naknade.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: