Na spisku nezaposlenih 2.036 lica

29.01.2014.

Biro za zapošljavanje

VIŠEGRAD – Prema evidenciji biroa za zapošljavanje u Višegradu, na spisku nezaposlenih, koji aktivno traže posao, nalazi se 2.036 lica, od čega je 890 žena.

Prema riječima kontrolora evidencije u Zavodu za zapošljavnje RS u Istočnom Sarajevu Radmile Brković, lice koje je ranije bilo u radnom odnosu, pa je stečajnim postupkom u firmi ili na bilo koji drugi način ostalo bez posla, a prijavljeno je na biro rada, ima pravo novčane naknade, samo ukoliko im je poslodavac izmirio sve obaveze prema državi.

„U zavisnosti od radnog staža, novčana naknada se vrši od jednog mjeseca do godinu dana. Radnicima kojima je potrebno tri godine do penzije, prema zakonu Vlada RS je dužna da im izvrši dokup staža“, kaže Brkovićeva.

Ona ističe, da svi koji su uredno prijavljeni u zavod za zapošljavanje ostvaruju pravo na zdravstveno osiguranje.

Sredstva za nadoknadu, preko biroa rada, izdvaja Fond za zbrinjavanje radnika prema programu Vlade RS.

Predsjednica opštinskog sindikata Ljubinka Knežević, kaže da su ta sredstva u poslednje vrijeme uvećana sa šest na devet prosječnih plata.

Na osnovu zakona o zapošljavanju, Zavod za zapošljavanje RS, nudi projekte samozapošljavanja i posreduje za sredstva kod vlade RS-e.

Po projektu zapošljavanja u poljoprivredi za Republiku Srpsku, u prošloj godini resorno ministarstvo je izdvojilo oko 4 miliona maraka.