Novak Đoković posjetio Andrićgrad [FOTO+VIDEO]

31. januara 2014. 058.ba

Novak Đoković u Andrićgradu

VOLIO BIH DA BUDEM DIO ANDRIĆEVOG INSTITUTA

ANDRIĆGRAD – U četvrtak, 30. januara 2014. godine, u Višegradu je boravio proslavljeni srpski i svjetski teniser Novak Đoković, zajedno sa članovima svoje porodice, među kojima su bili majka Dijana i djevojka Jelena Ristić.

Mada je posjeta bila nenajavljena u kompleksu Andrićgrada najslavnijeg srpskog sportistu, koji je sa Mećavnika stigao sa režiserom Emirom Kusturicom, dočekalo je nekoliko stotina višegrađana i turista.

Kusturica je zajedno sa Đokovićem prošao glavnom ulicom Mlada Bosa, a potom su obišli knjižaru „Ili-ili“ i spomenik Ivi Andriću na Trgu Nikole Tesle.

Nakon što su se zadržali pored spomenika Petru II Petroviću Njegošu na istoimenom trgu u Andrićgradu, obišli su i crkvu Svetog Kneza Lazara, gdje je Đokoviću sveštenik Sredoje Andrić darivao ikonu Presvete Bogorodice.

U Andrićevom Institutu Kusturica je Đokoviću uručio zlatnik i ključ Andrićgrada, kao i vjernu maketu ćuprije na Drini, rad višegradskog penzionera, drvorezbara Tomislava Neškovića.

U kraćim izjavama za novinare Novak Đoković nije krio oduševljenje Andrićgradom, posebno ističući značaj i ulogu Andrićevog instituta, te činjenicu da u ovom kompleksu posebno mjesto zauziumaju dva srpska velikana, Njegoš i Andrić.

– Volio bih da na neki način budem deo Andrićevog instituta, koji je bez sumnje jedna od najznačajnijih institucija posvećena istoriji srpskog naroda, naglasio je Đoković.

Kusturica je Đokovićev trijumf na Vimldonu poredio sa Teslinom istosmjernom strujom, u sportskom pravcu, a Đoković je to pojasnio kao obavezu sviju nas da, svako u svom domenu, poput naizmjenične struje, daje maksimum u raznim oblastima.

Novak Đoković je najavio da će se na neki način uključiti u realizaciju ovog značajnog projekta koji se gradi u Višegradu, na ušću Rzava u Drinu.

Nakon toga posjetili su multipleks „Dolly Bell“ gdje je proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica prikazao svoj film o pravoslavlju koji je snimio u Trebinju.

POČAST UBIJENIM SRBIMA U KANjONU DRINE

U pratnji režisera Emira Kusturice, proslavljeni srpski i svjetski teniser Novak Đoković je brodom „Lotika“ obišao most Mehmed paše Sokolovića, a zatim su se uputili nizvodno petnaestak kilometara do Starog Broda.

Tu su ih dočekali malobrojni mještani i nadležni paroh Dragan Vukotić, nakon čega su obišli Spomen obilježje podignuto u znak sjećanja na stradanje 6000 Srba s proljeća 1942. godine od strane Francetićeve Crne legije.

Paroh Vukotić je Đokovića i članove njegove porodice upoznao sa tokom izgradnje kapele, koja se u Starom Brodu gradi u znak sjećanja na stradale Srbe.

FOTO

[royalslider id=“98″]

VIDEO

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Slavko Heleta

Slavko Heleta, novinar iz Višegrada,

Njegove priloge i emisije možete slušati u programu Radio Višegrada, a tekstove čitati na višegradskim internet portalima, te zvaničnom sajtu opštine Novo Goražde.
Član Redakcije časopisa "Dabar", Mitropolije dabrobosanske i glavni i odgovorni urednik časopisa za duhovnu i kulturnu prosvjetu "Soko", Dobrun.
Njegovu poeziju možete čitati na ličnom internet blogu slavkoheleta.blogspot.com.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Slavko Heleta

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , , ,