Održana Svetosavska akademija

28.01.2014.

Svetosavska akademija u Foči

FOČA – U kino sali Centra za kulturu i informisanje, uoči praznika Svetog Save, održana je Svetosavska akademija. Akademija se tradicionalno organizuje u okviru Januarskih svečanosti, a posvećena je Savindanu.

Hor Bogoslovije Svetog Petra dabrobosanskog je izveo himnu Svetom Savi, a zatim se obratio načelnik opštine Foča, Radisav Mašić, koji je rekao da je put Svetog Save jedini ispravan i siguran te da je on prvi u svemu kod našeg naroda.

– Sava je prvi monah iz vladajuće srpske porodice, prvi Srbin na Svetoj gori, prvi Srbin koji je svoga oca nagovorio da se odrekne prestola i da se zamonaši, prvi koji je srpsku crkvu osamostalio, prvi koji je skinuo grčke natpise sa ikona i uveo srpsku ćirilicu, stvorio je autokefalnost srpske crkve i bio njen prvi arhiepiskop – rekao je, između ostalog, načelnik Mašić.

Svetosavska akademija u Foči

Besjedu o Svetom Savi držao je protojerej dr Vladimir Stupar, profesor na Bogoslovskom fakultetu u Foči.

– Njegovo napuštanje ovog svijeta radi pokajanja i usvajanja svetog smirenja kroz služenje Bogu, to je put svetih. To je, ujedno, pouka za sve generacije i naraštaje da se bez smirenja i pokajanja ne može usvojiti božja pedagogija i dostići svetost i oboženje kao konačno naznačenje čovjekove prirode – rekao je u besjedi protojerej dr Stupar.

U okviru akademije nastupili su članovi etno grupe KUD-a „Foča“, dvojničar Milenko Plemić, učenici Muzičke škole iz Foče Milica Ivanović, Hristina Učur i Veljko Topalović, vokalni solista Anđela Đerić, student 2. godine Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu, uz pratnju Vanje Danilović na harmonici, studenta 3. godine Muzičke akademije, takođe u Istočnom Sarajevu.

Na akademiji je uručen zlatnik prvom novorođenčetu u ovoj godini, Tei Aleksić. Od prošle godine, načelnik opštine je ustanovio ovu nagradu za bebe koje se u Foči rode 1, 7. i 14.januara.

Obzirom da na ove dane u Foči nije bilo novorođenčadi, donesena je odluka da se nagradi prva beba u 2014. godini.