Održano predavanje i prezentacija za poljoprivrednike

Opština Rogatica - Zoran Janković - 29. januara 2014. 058.ba

Predavanje-Gebi

ROGATICA – U utorak, 28. januara, održano je predavanje za poljoprivredne proizvođače i prezentacija proizvoda fabrike stočne hrane „GEBI“ iz Subotice.

Magistar poljoprivrede Berin Kulelija iz Goražda govorio je o potrebi organizovane poljoprivredne proizvodnje kao preduslova izlaska na druga tržišta. „Evropska unija traži kontrolu proizvodnje od primarne proizvodnje do trpeze, od njive do stola, dakle. Proizvodnju mora početi planirati svako ko misli oziljno ovim da se bavi. Jedan proizvođač tu je bespomoćan, te je stoga neophodno organizovano proizvoditi. Prije proizvodnje treba biti siguran: šta će se proizvoditi, kada će se proizvoditi, koliko će se proizvoditi, kome će se prodavati, po kojoj će cijeni prodavati i kada će se to naplatiti“ rekao je Kulelija i dodao „Zbog toga što ima svašta na tržištu morate sarađivati samo sa provjerenim firmama. Sadržaj kupljene robe mora odgovarati onome što piše na deklaraciji. Jedan od pokazatelja da li je frima ozbiljna jeste i njeno postojanje na tržištu. Što je duže prisutna i što više proizvođača ima pozitivna iskustva sa njom time je firma pouzdanija. Isto tako morate se ponašati kada vi prodajete svoje proizvode, s tim da morate još voditi računa i hoćete li i kada naplatiti svoju robu. Znam da Rogatica ima poljoprivredne površine, da dio njih stoji nebrađen, i da treba učiniti sve da se organizuje proizvodnja na njima“ rekao je Kulelija.

Nikola Tufegdžija, terenski predstavnik za Gornje-drinsku i Sarajevsko-romanijsku regiju subotičke firme „Gebi“, govorio je o proizvodima preduzeća koje zastupa: „U opštinama ove regije prisutni smo od jednog pa do tri prodajna mjesta. U Rogatici imamo dva. Prisutni smo sa tri brenda „energofedom“ „uni-programom“ i „ozi-programom“. Osnovna razlika između ovih proizvoda jeste to što su prilagođeni kupcu i njegovoj kupovnoj moći. Zbog toga preporučujemo prvi proizvod sa proteinom na bazi soje, kao izuzetno kvalitetan. Drugi proizvod je sa proteinom na bazi suncokreta, takođe kvalitetan, ali nešto jeftiniji od prvog. Naš treći proizvod namijenjen je onim stočarskim uzgajivačima koji u proizvodnim kalkulacijama nastoje pronaći što jeftiniji a što kvalitetniji proizvod“ rekao je Tufegdžija. On je, takođe, govorio i o pravilnoj i optimalnoj ishrani ovaca i muznih krava proizvodima firme koju zastupa.

Prema Tufegdžijim riječima „Gebi“ je fabrika osnovana 1983. godine, trenutno lider na Balkanu u proizvodnji stočne hrane, na našem tržištu prisutna oko 2,5 godine, i u fazi tržišne ekspanzije.

Na žalost posjeta ni ovoj prezentacije nije bila na zadovoljavajućem nivou.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , , ,