Proslava u Andrićgradu na Vidovdan

Tanjug - 24. januara 2014. 058.ba

Milorad Dodik

ANDRIĆGRAD – Predsjednik RS Milorad Dodik kaže da će centralna manifestacija obeležavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata biti u Andrićgradu na Vidovdan.

On je ponovio da predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH neće učestvovati u manifestacijama koji se organizuju u Sarajevu.

„Uvidjeli smo mnogo spekulativnih mjesta oko te manifestacije i naše učešće tamo razumijemo samo kao pokrivanje ili opravdavanje tih spekulacija“, tvrdi entitetski predsjednik.

Naveo je da je „ta namjera vidljiva i iz medijskih nastupa različitih ljudi koji žele da svale odgovornost na Srbe i Srbiju kao državu iz tog vremena, iako istorijska građa i sve drugo govori sasvim drugačije“, prenosi agencija Fena.

„Ključno je bilo uklanjanje spomenika Gavrilu Principu s mjesta na kojem je bio u Sarajevu, što nama govori da tamo ne postoji dobra namjera za objektivno predstavljanje tog događaja i da se želi spekulisati“, istakao je Dodik.

Nakon što je danas u Banjaluci konstituisan Organizacioni odbor od 25 članova za pripremu obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, predsjednik Srpske je rekao da će taj odbor napraviti i sprovesti program obilježavanja početka Prvog svjetskog rata u RS-u, kao i zajednički program obilježavanja jubileja sa Srbijom. Te aktivnosti bi prvenstveno trebalo da sprovodi, kako je naveo, akademska zajednica, a predviđeno je i obilježavanje u okviru Andrićevog instituta i u školama. Predlaže se, takođe, i podizanje spomenika Gavrilu Principu u Istočnom Sarajevu i Beogradu.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,