Rad Andrićevog instituta privukao pažnju svjetskih medija

SRNA - 09. januara 2014. 058.ba

Poćerkovo pismo

ANDRIĆGRAD – Pojedini svjetski mediji ovih dana posvetili su pažnju radu Andrićevog institut u Andrićgradu, čiji je direktor Emir Kusturica, nakon što je predstavljen dokument koji svjedoči o namjerama Austrougarske da povede veliki rat i prije sarajevskog atentata.

Pažnju medija u Njemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Mađarskoj privuklo je pismo tadašnjeg vojnog guvernera u BiH Oskara Poćoreka upućeno ministru finansija Leonu Bilinskom u Beč, 28. maja 1913. godine, koje je 5. januara ekskluzivno predstavio Andrićev institut.

Njemački listovi „Bild“ i „Di Velt“ prenijeli su pisanja medija iz Republike Srpske i Srbije u vezi sa ovim dokumentom, a posebnu pažnju posvetili su izjavama direktora Andrićevog instituta Emira Kusturice i člana Upravnog odbora Instituta Momčila Perišića o značaju ovog dokumenta za otkrivanje prave istine o početku Prvog svjetskog rata.

Njemački „Bild“ navodi da „Srbija želi da predstavi svoju istinu o ratu“, te da međunarodno priznati režiser Emir Kusturica želi da napravi dokumentarac o sarajevskom atentatu.

„Di Velt“ je prenio Perišićevu izjavu da je ovo pismo, čiji sadržaj uvjerljivo svjedoči o ratnim namjerama Austrougarske, primarni i jedan od najznačajnijih izvora za proučavanje pitanja ratne krivice.

Poćerekovo pismo, napisano 13 mjeseci prije atentata u Sarajevu i četrnaest mjeseci prije austrougarske objave rata Srbiji, 28. maja 1913. godine, uvjerljivo svjedoči o namjerama Austrougarske da povede veliki rat.

Pismo je predstavljeno 5. januara u Odjeljenju za istoriju Andrićevog instituta u Andrićgradu.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,