Redovna godišnja konferencija za novinare Zavisnog preduzeća „Hidroelektrane na Drini“

24. januara 2014. 058.ba

Mile Lakić

REKORDNI PROIZVODNI I FINANSIJSKI REZULTATI

VIŠEGRAD – Za 24. godine rada Hidroelektrana „Višegrad“ je proizvela oko 21.970 gigavat časova električne energije, od čega u 2013. godini 1.215,95 gigavat časova električne energije, izjavio je na godišnjoj konferenciji za novinare Mile Lakić, direktor Zavisnog preduzeća „Hidroelektrane na Drini“ Višegrad, dodavši da je protekla godina bila druga po dostignutom nivou proizvodnje u dosadašnjem radu od 1989. godine.

– Tokom 2013. godine imali smo izuzetno dobru hidrološku situaciju, naročito u prvom polugodištu. Tako smo zabilježili prosječno ostvareni dotok vode u akumulaciju Hidroelektrane „Višegrad“ od 357 metara kubnih u sekundi, što je 40 odsto iznad prošlogodišnjeg plana, precizirao je Lakić.

On je podsjetio da je pogonska spremnost agregata Hidroelektrane „Višegrad“ na visokom nivou, od čak 94 odsto, a da tokom 2013. godine nije dolazilo do „prosipanja“ vode bez energetskog korištenja. Lakić je rekao da je očekivana dobit za 2013. godinu rekordna, znatno veća od do sada najveće koja je ostvarena 2010. godine.

– U 2013. godini, u rekordnom roku, uspješno su završeni planirani remonti i revizije. Nastavljena je realizacija projekta sanacije procjeđivanja vode ispod temelja brane, produžena nam je ekološka dozvola, a Regulatorna komisija za energetiku izdala nam je dozvolu za proizvodnju električne energije na 12 godina, što je do sada nadjuži period u Republici Srpskoj, istakao je Lakić.

On je podsjetio i na realizaciju drugih, važnih, razvojnih projekata, kao što je regulacija rijeke Prače i kontrola nanosa Zidanskog potoka u Novom Goraždu.

– Na lokalitetu Nezuci, oko kilometar iznad pregradne brane, postavili smo branu za skupljanje plutajućeg otpada, koji najvećim dijelom stiže rijekom Lim. Takođe smo uspješno završili prvu fazu recertifikacije uspostavljenog integrisanog menadžmenta sistema kvaliteta ISO 9001:2008 i ISO 1400:2004, rekao je Lakić, posebno naglašavajući da je u 2013. godini kupljena nova upravna zgrada u kompleksu „Andrićgrada“, čije je svečano otvaranje najavljeno za 27. januar.

Lakić je naglasio da „Hidroelektrana na Drini“ posebnu pažnju poklanja društvenoj i socijalnoj odgovornosti, tako da je u posljednjih devet godina za zdravstvo, sport, kulturu i humanitarne svrhe izdvojeno 5,6 miliona maraka.

– Od 2004. godine na ime naknade za potopljeno zemljište Gornjedrinskim opštinama izdvojili smo oko 51 milion maraka, a u 2013. godini za ovu zakonsku namjenu izdvojili smo preko šest miliona maraka, od čega opštini Višegrad 3.152.107 maraka. Opštini Rudo protekle godine po ovom osnovu je uplaćeno 1.473.123 maraka, Novom Goraždu 812.619 maraka, Rogatici 434.216 maraka, te Goraždu 207.685 maraka, naglasio je Lakić.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Slavko Heleta

Slavko Heleta, novinar iz Višegrada,

Njegove priloge i emisije možete slušati u programu Radio Višegrada, a tekstove čitati na višegradskim internet portalima, te zvaničnom sajtu opštine Novo Goražde.
Član Redakcije časopisa "Dabar", Mitropolije dabrobosanske i glavni i odgovorni urednik časopisa za duhovnu i kulturnu prosvjetu "Soko", Dobrun.
Njegovu poeziju možete čitati na ličnom internet blogu slavkoheleta.blogspot.com.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Slavko Heleta

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,