Sanacija vodovoda nakon pola vijeka

Agencije - 29. januara 2014. 058.ba

Vodovod u Foči

FOČA – Stanovnici Foče uskoro više neće imati problema zbog suvih slavina, jer poslije pola vijeka kreće rekonstrukcija vodovoda u ovoj opštini.

Ekspertski tim Evropsko-ivesticione razvojne banke (EIB) boraviće naredna tri mjeseca u Foči zbog izrade studije izvodljivosti rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže koja će koštati oko deset miliona evra.

Novac za ovaj kapitalni projekat obezbijediće opština putem kreditnog zaduženja, a dio EIB. Foča bi zahvaljujući tome trebalo da riješi najznačajniji infrastrukturni problem i konačno obezbijedi uredno snabdijevanje vodom.

– Na zahtjev i sugestije Vlade RS došli smo u Foču kako bismo ovoj opštini što više pomogli realizaciju projekta razvoja vodovodnog i kanalizacionog sistema – rekao je vođa ekspertskog tima EIB Hasan Sohail i dodao da je cilj da se u kratkom periodu krene u realizaciju projekta.

Za opštinu Foča rekonstrukcija vodovodne mreže je jedna od najznačajnijih investicija.

– Na ovaj način dugoročno rješavamo problem snabdijevanja građana vodom, zatim kanalizacioni sistem i prečišćavanje vode – rekao je načelnik opštine Foča Radisav Mašić.

Pomoć eksperatima pružiće i opštinski tim za sprovođenje projekta u kom su predstavnici lokalne zajednice, preduzeća koje se bavi vodosnabdijevanjem i drugih organizacija.

– Kreditno ćemo se zadužiti za deset miliona KM, a naša dosadašnja ulaganja u vodovod koja iznose oko 1,5 miliona su takođe uračunata, dok će sav ostali novac biti obezbijeđen preko Evropske razvojne banke – rekao je Mašić.

Dotrajali fočanski vodovod godinama je zavrtao slavine građanima. Trenutno stanje je loše, gubici su veliki, a azbestne cijevi su zabranjene za upotrebu.

– Iz tog razloga pojavila se potreba za rekonstrukcijom. Pribavili smo projektnu dokumentaciju za izgradnju dovodnog magistralnog cjevovoda i on bi trebalo da krene prije izrade studije izvodljivosti – rekla je direktor preduzeća „Izvor“ Foča Ruža Stojanović i dodala da se prvi radovi mogu očekivati na proljeće.

Prva faza

Prva faza dovodnog cjevovoda koštaće oko pet miliona maraka, a očekuje se da njena realizacija krene na proljeće poslije obavljene tenderske procedure.

– Suština prve faze je da se voda transportuje od izvorišta do rezervoara – pojasnila je Stojanovićeva.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,