Uspješan amaterski filmski pokušaj mladih zaljubljenika sedme umjetnosti [VIDEO]

17.01.2014.

Age Omega

Posljednje vrijeme za početak uspjeha

ROGATICA/SOKOLAC – Amaterski igrani film Age Omega (Ejdž Omega, prev. Posljednje vrijeme) sokolačkog dramskog društva Oda Nobunaga Films, snimljen je u avgustu 2013. godine na Sokocu. Film je rađen po scenariju i u režiji Vedrana Golijanina.

Age Omega je inspirisan bliskoistočnom mitologijom i evropskim grimorijama, pretočenim u radnju koja se odvija u savremenom dobu. Privatni detektiv Stefan Andrijević, koga tumači Stefan Batinić iz Rogatice, istražuje misteriozno ubistvo koje po svemu liči na okultistički ritual. Nakon što dobija značajne informacije o ubistvu od misterioznog Rauma (Nikola Kosorić), detektiv Andrijević otkriva da iza zločina stoji drevna organizacija poludemona koji se zovu Asiri. Radnja filma dolazi do kulminacije kada Andrijević poslije drugog ubistva otkrije da jedan ogranak Asira, predvođen Andrasom (Momir Marković), namjerava osloboditi drevnog demona Beleta iz Geene (pakla), a da su im za to potrebne sveukupno tri žrtve. Vođe Asira i članovi Savjeta Sedmorice, Valak (Jovan Bašević) i Eligor (Vedran Golijanin), bivaju primorani da spriječe Andrasa i da eliminišu sve smrtnike koji su umiješani u slučaj, ukljućujući i detektiva Andrijevića.

Age Omega

Natprirodni detalji u radnji filma su, kako je pomenuto, inspirisani bliskoistočnom mitologijom, naročito bićima koja se nazivaju Nefilim (mješanci između sinova Božijih i kćeri ljudskih). Sinonim za Nefilim je Asir, koji se najčešće upotrebljava u filmu. Imena Asira su preuzeta iz grimorije Clavicula Salomonis ili Lemegeton, alhemičarskog spisa prepunog fikcije koja je zasnovana na biblijskom predanju o caru Solomonu i gradnji Jerusalimskog hrama.

Dramsko društvo Oda Nobunaga Films je pod vođstvom Vedrana Golijanina uradilo nekoliko filmova i jednu seriju u Foči i na Sokocu. U Foči su snimljeni filmovi Serbian Ninja i Serbian Ninja 2, a na Sokocu dječiji film Crvenkapa i serijal Ratovi Brenti, koji se sastoji iz dvije sezone od po tri epizode i jednog igranog filma pod naslovom Ratovi Brenti – Novakovo Blago. Film Age Omega je zadnji realizovani projekat koji po mnogo čemu odudara od dosadašnjeg rada, prvenstveno zbog toga što je to prvi film ovog dramskog društva koji nije komedija već akcija/horor/sci-fi. Kroz produkcijski dio trenutno prolazi novi nastavak Ratova Brenti pod naslovom Pošljednje Guremanje.

Film Age Omega je snimljen zahvaljujući tehničkoj podršci foto video studija „Asterix“ u vlasništvu Dragana Tasevskog. U dobijanju lokacija za snimanje je pomogla Opština Sokolac. Većina glumaca je već imala učešće u ranijim projektima, tj. u Ratovima Brenti, dok je novi član amaterskog društva Stefan Batinić iz Rogatice, koji je ujedno tumačio glavnog lika u filmu.

Iako za sada ne postoji konkretan plan novog projekta, autor i dramsko društvo namjeravaju postaviti temelje za Age Omega 2, ukoliko reakcije publike na prvi dio budu zadovoljavajuće.

Uloge u filmu Age Omega su tumačili:

  • Stefan Batinić (kao Stefan Andrijević)
  • Boris Marković (kao Relja Jovanović)
  • Nikola Kosorić (kao Markiz Raum/Jirgen Veber)
  • Momir Marković (kao Markiz Andras/Aleksandar Marković)
  • Vedran Golijanin (kao Lord Eligor/Džered Adams)
  • Jovan Bašević (kao Lord Valak/Arkadij Danilovič Volgin)
  • Kristijan Pandurević (kao Markiz Sitri/Fransoa Abelin)
  • Dušan Sokolović (kao Markiz Vual/Šandor Lugoši)
  • Slaviša Pandurević (kao Asir)
  • Srđan Renovica (kao Asir)
  • Dragiša Drljić (kao Asir)
  • Bojan Rudović (kao Asir)
  • Branislav Lalović (kao Asir)