„Zlatni ključ“ uručen režiseru Emiru Kusturici

SRNA - 11. januara 2014. 058.ba

Zlatni ključ za Emira Kusturicu

ANDRIĆGRAD – U Andrićevom institutu u Andrićgradu danas je idejnom tvorcu grada od kamena Emiru Kusturici uručen „Zlatni ključ“ rad akademskog vajara Ljubiše Mančića iz Beograda.

„Zlatni ključ“ Kusturici je uručio direktor kompanije „Media invent“ iz Novog Sada Vlado Markanović u ime Savjeta evropskih gradova i regija iz Ulma.

Ne krijući oduševljenje dobijenim priznanjem, Kusturica je istakao da su neimari u Andrićgradu za tri godine uspjeli da podignu građevine za čiju gradnju bi nekome trebalo stotinu godina.

„Renesansa je Evropi donijela monumentalne građevine, a mi smo ovdje, u njenom `zakašnjelom` obliku gradili naselje sa gradskim jezgrom koje neće biti podložno rušenju ni od kakvih, pa ni ratnih sila“, rekao je Kusturica.

Zlatni ključ za Emira Kusturicu

On je pojasnio da je pitanje ljudskog duha i njegovog formalizovanja u arhitekturi veoma značajno, navodeći primjer zgrade Vlade Republike Srpske kojim se potvrđuje formalna država.

Kusturica je ponovio da je izgradnja Andrićgrada značajna, ne samo za regionalnu, nego i evropsku i svjetsku kulturnu baštinu. „U Andrićgrad su uložena značajna materijalna sredstva i trud i drago nam je da je to neko prepoznao“, naveo je Kusturica.

Direktor Kompanije „Media invent“ Vlado Markanović objasnio je da je prijedlog da Andrićgrad i Kusturica dobiju ovo značajno priznanje dao Novosadski univerzitet, a predsjednik Savjeta evropskih gradova i regija Peter Lenger ovu ideju prihvatio je s oduševljenjem.

„Priznanje za graditeljski i kulturni poduhvat biće Kusturici dodijeljeno u Novom Sadu kada će se slavni srpski režiser susresti sa Lengerom i porazgovarati o daljoj i obostranoj saaradnji“, naveo je Markanović.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,