Biće zatraženo poništenje sudskog postupka Principu

SRNA - 07. februara 2014. 058.ba

Andrićev institut

ANDRIĆGRAD – Direktor Andrićevog instituta u Andrićgradu Emir Kusturica najavio je danas da će biti zatraženo poništenje sudskog procesa Gavrilu Principu, jer Austrougarska nikada nije ratifikovala aneksiju BiH i samim ti Principu i ostalim članovima „Mlade Bosne“ nije se ni moglo suditi za veleizdaju.

„Odlučili smo da u nedjelju, 9. februara, u Andrićgradu organizujemo novu konferenciju za novinare na kojoj ćemo predstaviti dokument od velikog istorijskog značaja na osnovu kojeg ćemo tražiti poništenje procesa Principu“, rekao je Kusturica novinarima u Beogradu.

On je dodao da još nije odlučeno gdje će biti zatraženo poništenje procesa, da li u Strazburu ili nekom drugom nadležnom sudu.

„Sud koji je sudio Principu i ostalima bio je nelegalan i vodio je nelegalan proces“, istakao je Kusturica.

On je podsjetio da je Andrićev institut 5. januara predstavio prepis pisma nekadašnjeg guvernera BiH Oskara Poćoreka napisanog 28. maja 1913. godine iz koga je vidljivo da su 13 mjeseci prije Sarajevskog atentata i 14 mjeseci prije Austrougarske objave rata Srbiji postojali planovi za početak Prvog svjetskog rata.

„Andrićev institut je počeo sa objavljivanjem istorijskih dokumenata, jer je grehota da u arhivama stoji istorijsko blago, a da mu narod nema pristupa“, rekao je Kusturica.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,