Čika Ršum oduševio rogatičke mališane

13.02.2014.

Ljubivoje Ršumović u Rogatici

ROGATICA – Gostujući u rogatičkoj kino Sali, danas 13.02.2014. godine, sa početkom u 11:00 časova, veliki srpski pjesnik Ljubivoje Ršumović oduševio je publiku. A cijenjeni publikum su mu bila djeca iz Javne ustanove Dječije obdanište Rogatica, ovdašnjeg Dječijeg kluba „Milica“, đaci Osnovne škole „Sveti Sava“, polaznici nižih razreda, i njihovi vaspitači i nastavnici.

Čika Ljubivoje je krenuo, što se od njega moglo i očekivati, sa forama i fazonima. Prvo je djecu naveo da se malko išamaraju, da zagriju obraze i dlanove. Onda su računali koliko ovca ima nogu, a koliko nogu ima sto i jedna ovca. Dječak koji je izračunao da sto i jedna ovca imaju osam nogu dobio je na poklon fotografiju sa potpisom pjesnika. A svi prisutni naučili su koja je razlika između matematičkih zadataka i fora i fazona.

Pjesnik i djeca zajedno su recitovali: „Samo svi ljudi zajedno znaju sve stvari, knjiga glavu čuva šubara je kvari“ pjevali Dječiju himnu „Djeca su ukras svijeta“ pa recitovali „Auu što je škola zgodna, leči lenjost i samoću, ko da mi je kuća rodna šteta što ne radi noću“.

Pošto je njegovo kazivanje stihova često bilo prekidano aplauzima, pjesnik je zamolio da ga ubuduće ne prekidaju aplauzima, jer je to francuska riječ, nego da ga prekidaju tapšanjem i tašunanjem, što su srpske riječi.

„Djetinjstvo sam proveo u jednom selu, na Zlatiboru, u Srbiji. U životu sam napisao osamdeset sedam knjiga. Sa samo sedam godina „starosti“ počeo sam da pravim svoju vlastitu biblioteku. Danas moja biblioteka ima deset hiljada knjiga. Nema ništa ljepše nego rasti uz knjigu i živjeti među knjigama. Svoj djeci savjetujem da od svojih roditelja i svih članova familije, koji raspolažu sa takozvanim finansijskim sredstvima, tražite da vam već sad počnu da kupuju knjige. A vi da ih čuvate i da počnete praviti svako svoju biblioteku. Jer knjiga je najbolji čovjekov drug“ rekao je Ršumović.

I tako… druženje rogatičke djece sa čika Ljubivojem, iako je trajalo više od sat vremena, proletjelelo je kao da si udario dlanom o dlan. Tapšao i tašunao a ne aplaudirao (ovo da se Ršumović ne naljuti).

Manifestaciju je organizovao Centar za kulturu i sport pod pokroviteljstvom Opštine Rogatica.

Opština Rogatica - Zoran Janković