Kusturičini projektanti obišli teren na Ravnoj Romaniji

27.02.2014.

Etno-selo na Sokocu

Projektanti iz tima Emira Kusturice i delegacija opštine Sokolac obišli su lokaciju na Ravnoj Romaniji gdje su započeti prvi radovi na izgradnji etno-sela.

Radomir Stojić, inžinjer na izgradnji etno-sela, istakao je da se trenutno radi na nasipanju i izradi internih saobraćajnica koje bi se koristile za izgradnju objekata.

– Počeli smo prije nekoliko dana sa ovim djelom poslova jer nam vrijeme to dozvoljava, paralelno radimo na izradi projektne dokumentacije i za sada je sve u idejnoj formi, tako da su moguće i neke revizije koje će se u hodu mijenjati. Sve ovo biće podloga za izradu urbanističko–tehničke dokumentacije kako bi se pristupilo izgradnji objekata.

Arhitekta iz opštine Sokolac, Milijana Ivanić koja je dio projektantskog tima za izgradnju etno–sela na Ravnoj Romaniji, rekla je da je sledeći korak izrada urbanističkog plana.

– Radimo na detaljnoj razradi prostora i pozicioniranju objekata da bi se mogle uraditi instalacije tj. da bi mogli odrediti gdje će biti grijanje i prvi objekti koji će biti izgrađeni kao i koji će se sadržaji namjene naći u tim objektima. Prvi objekti sa kojima bi trebalo da počne izgradnja biće crkva, hotel, sala za svadbe, restorani i ulazni dio sa informacijama i suvenirnicama.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica istakao je da bi sa početkom građevinske sezone trebalo da krene izgradnja prvog objekta.

– To će biti objekat na površini od hiljadu kvadratnih metara, a odnosi se na smještajni prostor. Nakon toga biće određena lokacija za izgradnju kuća dinarskog tipa, crkve i trga. Ono na čemu sada treba da radimo jeste rješavanje infrastrukture tj. izmještanje dalekovoda, kao i odrediti gdje će se uraditi priključak vode i svi ostali građevinski priključci koji su potrebni za početak radova.

Bjelica je dodao da postoji dosta potencijalnih invanstitora koji su zainteresovani za ulaganje u ovaj projekat, kao i to da je projekat otvorenog tipa i da će se širiti u zavisnosti od interesovanja. Takođe je istakao da je ovo ambiciozan projekat za koji je siguran da će u narednom periodu biti povezan sa Andrićgradom i Mokrom Gorom.