Most na Drini dobija novo ruho

03.02.2014.

Most u Foči - željeznički

FOČA – Rekonstrukcija starog željeznog mosta na Drini u Foči počeće u martu, a Vlada RS i opština Foča obezbijediće 800.000 maraka za ovaj kapitalni projekat.

Željezni most na ulazu u Foču jedini je most koji je srušen prilikom NATO bombardovanja a da nije obnovljen. Godinama je stalna opasnost za vozače i pješake, a na njemu je zabilježen i jedan smrtni slučaj, kao i brojne povrede. Njegova obnova je od višestrukog značaja za lokalnu zajednicu.

– Rekonstrukcija mosta je naš važan kapitalni projekat, on ne samo da je gradska saobraćajnica već i veza sa magistralnim putevima. U saradnji sa Vladom RS završićemo ovaj projekat – rekao je načelnik Foče Radisav Mašić.

Vlada RS već je zadužila preduzeće “Putevi RS” da sufinansira rekonstrukciju željeznog mosta u Foči, u vrijednosti 400.000 KM, a na osnovu izrađenog projekta. Novac iz ove odluke biće obezbijeđen iz sredstava preduzeća “Putevi RS”.

– Vlada nam je odobrila pola novca, a mi ćemo iz kreditnih sredstava obezbijediti ostatak, tako da će ukupna vrijednost biti oko 800.000 maraka. Projekat je izrađen, ovih dana treba da krene tenderska procedura, početak radova očekujemo već u martu, a završetak do kraja građevinske sezone – rekao je Mašić.

Željezni most je izgrađen prije 113 godina, u doba Austrougarske monarhije. Rušen je u Drugom svjetskom ratu, a ponovo tokom građanskog rata u BiH. Pod zaštitom je i Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, pa će njegova obnova podrazumijevati vraćanje u prvobitno stanje.

– Pošto je pod zaštitom državne komisije, kao kulturno dobro, neće se narušiti njegov izgled. Biće izmijenjena srednja konstrukcija, dobiće novu podlogu i luk. Saobraćaj će se odvijati naizmjenično, ostaviće se i dio za pješake, a biće namijenjen za putnička vozila. U drugoj fazi obnove biće ofarban i sređen – pojasnio je Mašić.

Godinama strahovali

Građani Foče godinama su muku mučili sa prelaskom preko željeznog mosta.

– Ne zna se kome je teže, da li pješacima ili vozačima, uporedo se ne mogu kretati. Koliko god da ste savjesni, uvijek ćete strahovati prilikom prelaska, a najteže je noću i zimi, kada je mokar kolovoz. Daske na mostu su u ruševnom stanju, kad god prolazite imate osjećaj da će vam noga propasti, a most se već ljulja i nestabilan je. Drago nam je što će konačno biti doveden u red – kazao je član Savjeta mjesne zajednice Donje Polje, kojoj most i pripada, Slavko Đorđević.