Načelnik opštine primio ministra saobraćaja

19.02.2014.

Ministar Nedeljko Čubrilvić u Rogatici

ROGATICA – Načelnik opštine Rogatica Tomislav Puhalac danas je primio ministra saobraćaja i veza u Vladi Republike Srpske Nedeljka Čubrilovića. Razgovaralo se o participaciji resornog ministarstva, odnosno Vlade RS, u pojedinim saobraćajnim infrastrukturnim objektima od strateškog značaja za lokalnu zajednicu.

„Želim da izrazim svoje zadovoljstvo što smo bili u prilici da razgovaramo sa ministrom Čubrilovićem. Dobili smo korisne informacije i savjete od ministra vezano za izgradnju zaobilaznice oko Rogatice koju želimo graditi. Radi se o putnoj komunikaciji dužine 5 kilometara koja se uklapa u razvoj putne infrastrukture regije i šireg okruženja, a nama bi riješila veliki problem prolaska magistralnog puta kroz centar grada. Naišli smo na razumijevanje ministra i u pogledu naše potrebe za izgradnjom pristupnog puta i mosta koji vodi do Rogatičkog polja. Naime mi već imamo potpisane značajne ugovore o plasteničkoj proizvodnji na ovim površinama. To su velike poljoprivredne površine pored kojih protiče rijeka Rakitnica i prava je šteta da i do sada na njima nema ozbiljnije poljoprivredne proizvodnje“ – rekao je u izjavi za medije načelnik Puhalac.

„Svjesni smo činjenice koliko bi Rogatici značila obilaznica i cijenimo napore lokalne zajednice u pravcu rješavanja tog problema. Vlada RS je spremna da učestvuje u tome. Radi se o velikom projektu ne samo za Rogaticu nego čak i za Vladu, odnosno Republiku Srpsku, te je nezahvalno trenutno govoriti o bilo kakvim rokovima i vrijednostima radova. Danas smo dogovrili način na koji se treba kretati u rješavanje tog problema, počevši od samog idejnog projekta. Slažem se i da treba graditi ovaj most od koga zavisi privredna aktivnost, to nije velika izvesticija i sasvim je izvjesno da će se u nju ući“ – rekao je novinarima ministar Čubrilović

Današnjem sastanku u Rogatici prisustvovao je i narodni poslanik Zoran Đerić koji je na dnevni red razgovora stavio i pitanje izgradnje brzog puta u ovoj regiji.

„Iskoristio sam priliku da sa ministrom, ovdje u Rogatici, nastavim jednu priču koju smo započeli još u Narodnoj skupštini RS. Usaglasili smo se da je jedan od strateških prioriteta za čitav ovaj kraj nastavak aktivnosti na realizaciji brzog puta Lukavica-Pale-Sokolac-Rogatica-Višegrad i dalje njegovo povezivanje na koridor koji gradi Srbija, kao i na koridor 5C koji ide centralnim dijelom BiH. Ova brza cesta bila bi žila kucavica RS. Ona je ucrtana u Prostorni plan i evo imamo saglasnost Vlade RS, odnosno resornog ministra, da se neće odustati od toga. Taj brzi put izuzetno je važan za privredni razvoj i odvijanje života uopšte u ovoj regiji, pa samim tim i Republici Srpskoj“ – rekao je Đerić novinarima nakon sastanka.

Most „kod stare pilane“ sasvim je izvjesno, biće građen uskoro. Njegova vrijednost je nekoliko stotina hiljada maraka i lokalna zajednica, uz pomoć Vlade, moći će to da isfinasira. Vrijednost obilaznice je, prema nekim procjenama, oko 5 miliona maraka. Njena izgradnja moguća je samo kao proces koji bi se izvodio u etapama, postepeno, i čija bi realizacija trajala godinama. Međutim po onom što se danas moglo čuti raspoloženje da se načine prvi koraci i krene u posao – postoji.

Prema riječima učesnika današnjeg sastanka razgovarano je još i o saniranju oštećenja na putnim saobraćajnicama koje je Ministarstvo saobraćaja gradilo na području opštine 2012. godine, i koje su još uvijek u garantnom roku.