Održana prva predavanja Zimske škole za poljoprivrednike

08. februara 2014. 058.ba

Predavanja za poljoprivrednike u Višegradu

ZNAČAJ STRUČNOG OBRAZOVANjA POLjOPRIVREDNIKA

VIŠEGRAD – U okviru sporazuma o saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom u Istočnom Sarajevu, koji su krajem protekle godine potpisale opštine Stare Hercegovine, danas je u Višegradu održano prvo predavanje za poljoprivrednike, kome su prisustvovali i poljoprivrednici iz Čajniča.

Pozdravljajući učesnike ove Zimske škole za poljoprivrednike načelnik opštine Višegrad, Slaviša Mišković je naglasio da je stručno obrazovanje poljoprivrednika izuzetno važno, ukoliko želimo intenzivniji razvoj ove privredne grane.

On je izrazio žaljenje što se u program ove zimnske škole nisu uključile sve opštine Stare Hercegovine, kako je bilo planirano, izražavajući očekivanja da će poljoprivrednici nakon ovih predavanja imati konkretne koristi.

Mišković je istakao da je saradnja sa ovim fakultetom bitna i zbog školovanja budućih kadrova koji treba da budu nosioci znanja iz poljoprivrede u svojim matičnim opštinama.

Predavanja za poljoprivrednike u Višegradu

Prof. dr Vesna Milić, dekan poljoprivrednog Fakulteta u Istočnom Sarajevu je pojasnila da su prva predavanja posvećena hemijskom ispitivanju zemljišta, te razvoju voćarstva, obzirom da vremenske prilike ubrzavaju predstojeće poslove oko zimskog orezivanja voćnih sadnica.

Ona je najavila da će se Zimska škola za poljoprivrednike realizovati predavanjima tokom tri vikenda, te da će se nastaviti tokom godine, praćenjem poljoprivrednog kalendara.

Viši stručni saradniki iz oblasti voćarstva, iz Odjeljenja za poljoprivredu opštine Višegrad, Milojka Bjelica, najavila je da će se na narednim predavanjima obraditi teme iz voćarske, ratarske i plasteničke proizvodnje.

Prva predavanja na početku Zimske škole za poljoprivrednike održali su prof. dr Mirko Kulina (voćarstvo) i dr Mirjana Mojević (plodnost zemljišta), a pored dekana prof. dr Vesne Milić predavanjima je prisustvovao i prodekan Poljoprivrednog fakulteta Istočno Sarajevo, doc. dr Grujica Vico.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Slavko Heleta

Slavko Heleta, novinar iz Višegrada,

Njegove priloge i emisije možete slušati u programu Radio Višegrada, a tekstove čitati na višegradskim internet portalima, te zvaničnom sajtu opštine Novo Goražde.
Član Redakcije časopisa "Dabar", Mitropolije dabrobosanske i glavni i odgovorni urednik časopisa za duhovnu i kulturnu prosvjetu "Soko", Dobrun.
Njegovu poeziju možete čitati na ličnom internet blogu slavkoheleta.blogspot.com.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Slavko Heleta

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,