Otpočeli istražni radovi na obnavljanju rudnika Antimona

20.02.2014.

Rudnik u Novom Goraždu

ŠANSA ZA ZAPOŠLjAVANjE RADNIKA

NOVO GORAŽDE – Nakon što su u decembru 2013. godine sa Ministarstvom industrije, energetike i rudarstva, Vlade Republike Srpske, potpisali koncesioni ugovor o istraživanju i podzemnoj eksploataciji antimona na lokaciji Podkozara, Kordići i Podhomora kod Novog Goražda, predstavnici „Mineko-Grupe“ iz Londona posjetili su opštinu Novo Goražde.

Delegacija „Mineko-Grupe“, koju su predvodili direktor „Mineko-Plus“, Savo Mandić i geolog Branislav Potić, upoznali su načelnika Novog Goražda, Dalibora Neškovića i njegove saradnike o detaljima 30-godišnjeg koncesionog ugovora i planovima na revitalizaciji rudnika antimona, u kome je pred posljednji rat više godina Građevinsko preduzeće „Drina“ iz Goražda vršilo istražne radove, koji su pokazali da se radi o nalazištu koje spada u red bogatijih sa ovom rudom.

Oni su domaćine, među kojima je bio i narodni poslanik Skupštine Republike Sropske Miroslav Kojić, upoznali sa dinamikom istražnih radova, čija je vrijednost 4,6 miliona maraka i trajaće do 30. juna 2016. godine.

Rudnik u Novom Goraždu

Eksploatacija nakon istražnih radova

-Do tada će biti urađen Elaborat o rezervama, glavni rudarski projekat, pribavljena Ekološka dozvola i potrebna planska dokumentacija, pojasnio je Savo Mandić, dodavši da očekuje pozitivne rezultate u pogledu isplativosti eksploatacije, u kojoj planiraju radno angažovanje do 60 radnika.

Načelnik opštine Novo Goražde Dalibor Nešković izrazio je zadovoljstvo što je konačno otpočela realizacija ovog koncesionog projekta koji otvara perspektivu razvoja i zapošljavanja u ovoj izrazito nerazvijenoj opštini, a načelnik opštinskog odjeljenja za privredu, Tomislav Čarapić je naglasio da su se koncesionari obavezali o poštovanju normi zaštite životne okoline, kao i eventualnih spomenika kulturno istorijskog naslijeđa, ukoliko na njih naiđu prilikom ispitivanja i eksploatacije.

Uz zapošljavanje i procenat od godišnje dobiti

Načelnik Nešković je istakao da će opština Novo Goražde, pored zapošljavanja radnika, sa početkom eksploatacije u ovom rudniku dobijati i naknadu od četiri odsto od ostvarenog godišnjeg prihoda firme „Antimon“ d.o.o, koja je ovih dana i zvanično registrovana.

Ovaj napušteni rudnik antimona ima već izgrađenu mrežu od 7,2 kilometra tunela, kao i pristupne puteve, ali je ostala oprema u njemu, na žalost, tokom ptoteklog rata devastirana.

Jedan od predratnih radnika u ovom rudniku i mještanin Podkozare, Vukašin Lorić, kaže da u ovom kraju opštine Novo Goražde još uvijek živi rudarska tradicija, te da će najavljena istraživanja i pokretanje eksploatacije zasigurno otvoriti mogućnost radnog angažovanja ljudi iz ove Mjesne zajednice.