Potpisan sporazum o finansiranju Andrićevog instituta

SRNA - 07. februara 2014. 058.ba

Kusturica i Tomislav Jovanovic

ANDRIĆGRAD – Ministar prosvjete i nauke Srbije Tomislav Jovanović danas je u Beogradu sa direktorom Andrićevog instituta Emirom Kusturicom potpisao ugovor o naučno-instraživačkim aktivnostima i finansiranju Instituta za 2014. godinu.

„Danas je veoma važan dan u istoriji srpskog naroda, jer se ovim ugovorom uvodi pravni osnov između dvije republike, a Andrićev institut postaje vrlo ozbiljna institucija koja se brine o tome da se ne zaboravi ko smo, šta smo i gdje ćemo“, ocijenio je Kusturica.

On je precizirao da će Srbija danas uplatiti polovinu od ukupne sume, koja će biti potrebna za funkcionisanje Instituta, odnosno 170.000 evra na godišnjem nivou, a da je Republika Srpska do sada dala već jednu trećinu.

Kusturica je napomenuo da je Jovanović pomogao da prije dvije godine počne izgradnja i opremanje Andrićevog instituta, koji je već treći mjesec djeluje.

„Danas potpisujemo ugovor koji je bio začet prije dvije godine, a već od sutra možemo očekivati pomoć iz Srbije. Ovo je prvi projekat dvije vlade koje uspješno sarađu i realizuju čitav naučno-istraživački program“, rekao je Kusturica.

On je najavio u okviru ovog projekta program Odjeljenja za istoriju i književnost, gdje bi trebalo da se napravi književna sveska, odnosno „nova lingvistička ekskurzija“ i da se locira srpski jezik, odnosno knjiga koja će govoriti o srpskom jeziku, njegovom porijeklu i porijeklu jezika u okruženju.

Govoreći o novcu za rad Andrićevog instituta, koji po pola finansiraju dvije vlade, Kusturica je naveo da je novac samo podrška istraživačima, programima i ozbiljnim projektima, među kojima je i obilježavanje Vidovdanskog ustanka, odnosno 100-te godišnjice atentata na Franca Ferdinanda.

On je podsjetio da će to biti obilježeno u Andrićgradu 28. juna, te da postoji velika mogućnost da se dobar dio tog programa desi i u Beogradu.

Kusturica je naveo da postoji i ideja velikog projekta da se voćkama zasadi milion hektara, te podsjetio na ideju Jovanovića da se napravi „šljivengrad“ u Prokuplju, odakle je ministar.

On je naveo da je taj projekat suviše utopijski da bi bio realizovan, ali da misli da će to biti moguće jednog dana kada bude još bolja atmosfera.

Kusturica je naveo da su u Andrićevom institutu istraživači iz inostranstva, Srbije i Republike Srpske, da su programi naučni i istraživački, ali da će u njih biti uključivani i ljudi iz inostranstva, te da će sve biti internacionalizovano, ali će gradivo biti manje-više iz naše prošlosti.

On je podsjetio da su članovi Upravnog odbora Andrićevog instituta Matija Bećković, Miroslav Perišić, Novak Đoković i da će biti dopunjen sa još dvojicom ljudi.

Ministar Jovanović je rekao da je ovo prvi ugovor između dvije republike iz oblasti obrazovanja, koji finansiraju Srbija i Republika Srpska i da potpisivanjem ovog ugovora Andrićev institut i profesor Emir Kusturica postaju dio obrazovanja Srbije.

On je izrazio zadovoljstvo što postoji značajno veći iskorak u obrazovanju Srbije, sa željom da se saradnja nastavi i proširi i u drugim oblastima na dobrobit srpskog naroda, te naveo da nema pozitivnijeg primjera u obrazovanju od Kusturice.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,