Svjetski dan palačinki i čokolade: Preslatko

16.02.2014.

Dana palačinki u Rogatici

ROGATICA – Na fešti upriličenoj povodom Svjetskog dana palačinki i čokolade, održanoj danas 16.02.2014. godine, u organizaciji Narodne biblioteke Rogatica, mala sala ove ustanove bila je pretijesna da primi sve znatiželjnike. A bogami i ljubitelje prehrambenih artikala čiji se dan proslavlja.

U programu su nastupili članovi Dramsko-recitatorske sekcije Narodne biblioteke Rogatica i djeca Kluba za djecu “Milica”. Recitovali su, glumili, pjevali i igrali… a sve to bilo je posvećeno čokoladi. I palačincima. Više čokoladi.

Dana palačinki u Rogatici

Ovoj poslastici naš mali-veliki pjesnik Nikola Sorak čak je posvetio i cijelu jednu pjesmu koja se zove, pogađate – čokolada. I odrecitovao je prisutnima. Pjesma je izuzetno ukusna. Pardon, lijepa.

Primijetili smo i jednog dječaka koji je, gledajući za čokoladom dok su je unosili u salu, zaboravio riječi pjesmice u sred recitacije. Gurkao je drugara do sebe, da ga on podsjeti, a ovaj je slijegao ramenima kao da kaže: „Ih, pa ja sam zaboravio riječi svoje, a kamoli tvoje pjesme“. Mislili smo da vam ovo baš i ne ispričamo, ali zašto to zadržati za sebe kad je bilo tako slatko. Skoro ko čokolada. A najslađi su bili sami izvođači programa. Uzbuđeni i radosni jer većina njih nastupaju prvi put u životu pred publikom.

Vidjeli smo i jedan mađioničarski trik. Čova izreza čokoladu na nekoliko komada, dade jednu kocku dječaku da je pojede, sklopi čokoladu po rezovima a ona – čitava. Pitaćemo ga da li bi isto to mogao uraditi i sa platom. Sutra ćemo ga pitati.

Dana palačinki u Rogatici

Poslije programa služene su – palačinke. Za sve koji su se tu zatekli. Vjerovatno ne treba ni napominjati da je i ruka koja ovo kucka po tastaturi posegnula za palačincima. Za jednim od njih. Samo jednim. On je bio sa eurokremom. Drugi je bio sa marmeladom od jagoda. Treći sa orasima i nekim džemom. Četvrti sa čokoladom. Peti je bio…

Inače sve namirnice za ovu manifestaciju obezbijedio je novotvoreni „N“ market Rogatica, prvi komšija, tu odmah preko puta biblioteke. A sve to za konzumiranje pripremile su vrijedne ruke zaposlenih u biblioteci. Servirale i podijelile djeci.