U muzeju Stara Hercegovina stari novac mamac za publiku

Glas Srpske - Radmila Đević - 01. februara 2014. 058.ba

Muzej Stara Hercegovina

FOČA – Muzej „Stara Hercegovina“ u Foči bilježi sve veći broj posjetilaca, a četiri stalne postavke privlače i mlade koji sa radoznalošću razgledaju eksponate.

Sačuvano muzejsko blago omogućava posjetiocima da prožive jedan trenutak davne prošlosti fočanskog kraja, od turskog, austrougarskog do perioda svjetskih ratova i novijeg doba.

– Svi zastaju kraj naših očuvanih predmeta iz rimskog doba, novca, nakita, sablji, ali zanima ih i gradska soba i stare nošnje. Čuvamo i raonik iz devetog vijeka, pronađen na području Foče, primjerak koji posjeduje još samo Zemaljski muzej u Sarajevu i jedan muzej u Češkoj – rekla je kustos Dragica Ćurčić.

Dodaje da su posjetiocima zanimljive i autentične fotografije prvog automobila u Foči iz 1922. godine, kao i prvog televizora i fudbalske lopte iz ovog kraja.

Takođe, muzej je često domaćin izložbama iz Srpske i Srbije. Fočaci su zahvaljujući toj praksi imali priliku da pogledaju postavke iz Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, ali i muzeja iz Užica, Gornjeg Milanovca…

– Tako učestvujemo u bogaćenju kulturnog život u Foči. Trudimo se da svakog mjeseca u našoj galeriji ugostimo bar po jednu izložbu iz Srpske, ali iz Srbije. Dajemo šansu i različitim likovnim udruženjima i samostalnim autorima, a tako ćemo nastaviti i u budućnosti – kaže direktor Muzeja „Stara Hercegovina“ Branka Dragičević.

U muzeju su u prethodnom periodu bile izložene slike, rukotvorine, ali i djela koja su stvorili školarci.

Etnografska postavka

Na mjestu gdje je sad Muzej „Stara Hercegovina“ nekada je bio hotel „Gerstl“. Sagrađen je u austrougarskom periodu 1906. godine, a njegov vlasnik bio je bračni par Samuel i Karolina Gerstl. Hotel je imao 24 sobe, a srušen je 1944. godine. Hotel „Vučevo“ sagrađen je na istom mjestu, a 1956. godine adaptiran u muzej. U etnografskoj postavci muzej čuva posudu u koju se stavljao žar i to je nekada bilo jedino grijno tijelo soba hotela „Gerstl“.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,