Zatvorenici sa tacnom u ruci

15.02.2014.

Brioni

FOČA – Malo ostrvo na rijeci Ćehotini, poznato kao fočanski Brioni, postalo je nezaobilazna destinacija brojnih turista. To nije ni čudno kada se zna da ovu zelenu oazu krasi na stotine vrsta biljaka, ali je neobično to što posjetioce dočekuju i služe zatvorenici.

Fočanski Brioni posluju u okviru privredne jedinice “Drina” Kazneno-popravnog zavoda, a u njima se odvija resocijalizacija osuđenika, koji su angažovani na raznim poslovima, od ugostiteljstva, proizvodnje hrane, pa do građevinskih radova. Iako su samo korak od slobode, robijaši i ne pokušavaju da pobjegnu, jer znaju da ako to učine, lako mogu da dobiju produženi boravak iza zidina.

– Lagao bih kad bih rekao da mi nikada nije padalo na pamet da pobjegnem. Ipak, ovdje imam sve moguće pogodnosti, živim gotovo kao na slobodi, ali znam da bih, ako poželim potpunu slobodu, mogao robijati u pravom smislu te riječi – kazao je jedan od osuđenika.

“Budi dobar i uživaj sve privilegije ili lezi u ćeliji i broji dane”, pravilo je kojeg se pridržavaju zatvorenici, a oni su doprinijeli tome da Brioni prerastu u turističko-rekreativni centar.

– Smještajni kapaciteti se konstantno povećavaju, a nedavno je otvoren novi objekat. Sada imamo 24 ležaja na raspolaganju, a u gradnji objekata su učestvovali i osuđenici. To je najbolja terapija u okviru njihovog prevaspitanja. Tako je i sav namještaj napravljen u našoj fabrici, u kojoj su, takođe, dobrovoljno angažovani osuđenici – kazao je direktor KPZ-a Foča Siniša Golijanin.

Prema njegovim riječima, oko sedam do osam osuđenika svakodnevno je angažovano na različitim poslovima na Brionima, a njih nadgledaju instruktori. U blizini je i Ekonomija, koja je takođe u sastavu KPZ-a i u kojoj zatvorenici proizvode hranu.

– Na Brionima su osuđenici angažovani kao kuvari, zdravstveno osoblje, konobari, rade i u vešeraju – istakao je Golijanin.

U Ministarstvu pravde su rekli da su, osim u KPZ-u Foča, osuđenici angažovani na izgradnji turističkih i drugih objekata u KPZ-u Istočno Sarajevo i u KPZ-u Banjaluka.

– U KPZ-u Banjaluka smo lani otvorili objekat u čijoj gradnji su učestvovali i osuđenici, a i u Istočnom Sarajevu smo imali slične investicije – istakla je ministar pravde RS Gorana Zlatković.

Pogodnosti

Zlatkovićeva je istakla da osuđenici u kazneno-popravnim zavodima u Srpskoj imaju određen broj pogodnosti.

– Time se možemo i pohvaliti, jer nije bilo zloupotreba. Nije zabilježeno nijedno bjekstvo, ni bilo kakvo drugo značajnije kršenje pravila. To je za pohvalu i direktorima kazneno-popravnih ustanova i službama tretmana. Cilj nam je da zatvorenik koji odsluži kaznu kada izađe može bez problema da prihvati društvenu zajednicu i radnu sredinu i da isto tako bude prihvaćen – naglasila je Zlatkovićeva.